Index Vakbarát Hírportál

Így gyászolta meg felfedező edzője tragikus halálát a világ legjobb játékosa

2024. január 20., szombat 08:26

Nehezen tér magához az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA), a Golden State Warriors és mindenekelőtt Nikola Jokics, a világ legjobb kosarasa Dejan Milojevics halálát követően. A Warriors szerb másodedzője, Jokics felfedezője szerdán Salt Lake Cityben szenvedett végzetes szívrohamot. A Denver Nuggets szombat hajnalban játszotta első mérkőzését Milojevics halála óta, és a csapat szerb ásza fantasztikus játékkal vezette győzelemre társait, így emlékezett meg felfedezőjéről.

Dejan Milojevics, a Golden State Warriors szerb másodedzője szerdán, Salt Lake Cityben szívrohamot kapott, majd másnap a kórházban meghalt. Milojevicset különleges kapcsolat fűzte honfitársához Nikola Jokicshoz, a Denver Nuggets centeréhez. A kétszeres MVP, a világ legjobbnak tartott kosarasa és a Nuggets szombat hajnalban játszott első meccsét „Deki” halála óta, és nem ám akárhol, hanem Bostonban, annak a csapatnak a csarnokában, amely a most zajló idényben hazai pályán még nem szenvedett vereséget.

Mostanáig.

A Nuggets ugyanis Jokics (és Jamal Murray) káprázatos játékával 102–100-ra legyőzte a Bostont, megfosztva az NBA legjobb mérleggel rendelkező csapatát hazai veretlenségétől. Jokics 34 pontot, 12 lepattanót és 9 gólpasszt gyűjtött, Murray 35 pontot, 8 lepattanót és 5 asszisztot. 

Jokicsnak nem lehetett könnyű pályára lépni, hiszen Milojevics, akit kedveskedve Dekinek becézett, nem akármilyen szerepet játszott a kétszeres alapszakasz-MVP (2021, 2022), a tavalyi NBA-döntő legértékesebb játékosának életében.

Tizenkét évvel ezelőtt, amikor Milojevics a belgrádi Mega Leks Basket edzője lett, egy 16 éves, elhízott, hamburgerfaló kölyök került a kezei közé. Aki még egy fekvőtámaszt sem tudott megcsinálni.

Ezt a totális antisportolót Nikola Jokicsnak hívták.

Milojevics azonban felfedezte a zombori kölyökben a zsenit, és két év alatt olyan kosarast faragott belőle, hogy a 2014-es NBA-drafton lecsapott rá a Denver Nuggets. Bár egy évet még az Adria-ligában kosarazott, 2015-ben megkezdte fényes tengerentúli karrierjét. 

A mindenki által szeretett Milojevics halála rettenetesen megviselte Jokicsot, de nemcsak őt, hanem az egész szerb kosárlabdázást, valamint az egész NBA-t is. Többek között Ivica Zubacnak, a Clippers centerének is Deki volt a mentora, vagy éppen Vaszilije Micicsnek, az Oklahoma City Thunder játékosának. 

Darko Rajakovics, a Toronto Raptors edzője, akit húszéves barátság fűzött az egykoron kitűnő játékos Milojevicshez, úgy emlékezett meg elhunyt barátjáról, hogy a Miami Heat elleni meccsen a harmadik hazai támadás Deki kedvenc akciója volt: Scottie Barnes az elzárásból kilépő, és a triplavonalon helyezkedő Emmanuel Quickley-hez passzolt, aki csont nélkül beverte a hármast.

A Deki-figura 30 mp-nél

Ahogy Milojevics csinálta annak idején fénykorában.

Ugyancsak a játéknap krónikájához tartozik Devin Booker 52 pontos egyéni idénycsúcsa a Phoenix Suns–New Orleans Pelicans (123–109) mérkőzésen, amit mintegy negyven családtagja, köztük az apja és a nagyapja szeme láttára dobott.

Booker hatodszor lépte túl a félszáz pontot, a karriercsúcsa 70 pont.

Bookerék a szomszédos Mississippi államból származnak, a Mexikói-öböl partjáról, és mindig elmennek New Orleansbe, amikor a Phoenix, valamint a család büszkesége ott játszik.

Rovatok