Index Vakbarát Hírportál

Amikor nem a KO a legbrutálisabb fenyegetés

2020. március 16., hétfő 09:17

Make some noise!!!

- biztatta az üres székeket a szakkommentátor a UFC Brazíliavárosban tartott hétvégi gáláján, melyet a koronavírusra való tekintettel - Brazíliában a gála időpontjában 173, vasárnapra 185 fertőzöttet tartottak nyilván - a 11 ezer fős befogadóképességű, egy 11 ezres, de kongó brazíliavárosi arénában bonyolítottak le.

Az esemény telis-tele volt jó meccsekkel. Mégis, végig ott motoszkált a fejemben, hogy a hazaiak mellett többek között az Egyesült Államokból, Oroszországból és Kanadából érkező MMA-harcosokat sem szűrték (legalábbis a gála előtt) koronavírusra, és

milyen kiadós fertőzést ígér az ütések nyomán kifröccsenő nyálcsomó

- akár a bíró, az oktagon mellett ülő edző vagy a kameraman számára is.

Nade a tiszta, fertőzésmentes test-test elleni harcnál maradva: A gála könnyűsúlyú (70 kilós) főmeccsén a 30 évesen már 12 évnyi MMA-múlttal és 37 meccsel rendelkező brazil Charles Oliveira leiskolázta a nála sokkal nagyobb névnek számító, de rendkívül hektikusan teljesítő amerikai Kevin Lee-t.

Oliveira az első menetben kiszámíthatatlan rúgásaival dolgozta meg Lee orrát és első lábát, majd amikor a földre került, akkor a kiváló birkózót alulról is simán kontrollálni tudta bokafeszítéseivel és egyéb virtuóz földharc-technikáival. A második menetben azután Oliveira a csilli-villi rúgásokról a szikár, precíz bokszra váltott, és annak ellenére, hogy Lee kemény balhorgokkal és jobbcsapottakkal is eltalálta, az ő felütései is szépen ültek az amerikai állán.

A harmadik menet elején azután a kopogtatásokban (azaz az ellenfél fojtásokkal, feszítésekkel való feladásra kényszerítésében) UFC-első Oliveira egy iskolás hibát kihasználva végzett ellenfelével: Lee mélyen behajolva lépett be elé, hogy felkapja az első lábát, és így vigye őt földre. Azonban közben szabadon hagyta a nyakát, amit a brazil szépen be is fogott egy rettentő szoros, ún. „guillotine”-fojtásba. Az amerikai néhány másodperc múlva kopogott is ellenfele vállán, hogy nem bírja tovább, de

amikor Oliveira a feladás egyezményes jelére elengedte, akkor sunyi módon rávetette magát, mintha mi sem történt volna.

Azonban ezt a trükköt a rutinos bíró, Mike Beltran nem ette meg, és lefejtette Lee-t az ünneplésre igyekvő Oliveira nyakából.

A sorozatban hetedik küzdelmét KO-val vagy kopogtatással befejező brazil a győzelmét követő interjújában címmeccset követelt a UFC-vezetéstől. Ezt a követelést a UFC azonban bajosan teljesíthetné. És nem csak azért, mert Oliveira ezzel a győzelmével lépett be a könnyűsúly tízes élmezőnyébe, hanem azért is, mert még a soron következő címmeccs, a bajnok Habib Nurmagomedov és a 12 meccses veretlenségi sorozattal büszkélkedő Tony Ferguson közti áprilisi szuperrangadó sorsa is bizonytalan. Mint ahogy Kevin Lee karrierje is, a még mindig csak 27 éves, de számos kivételes diadalt és kivételesen nagy verést átélt bunyós ugyanis úgy nyilatkozott, lehet, hogy több évre is szögre akasztja a kiskesztyűt.

Túlélte a túlélhetetlent

A gála másik főmeccsén két Brazil Jiu-Jitsu-világbajnok, azaz földharc-specialista csapott össze egymással. Az egydimenziós MMA legendája, a 42 éves brazil Demian Maia 33 éves honfitársával, az Egyesült Államokban Borics Ádámmal egy csapatban edző Gilbert Burns-szel mérkőzött. A meccs elején sokadjára mutatta meg, hogy miért is számít egyedülálló figurának az MMA-ban. Maia ugyanis azért számít az egyik utolsó egydimenziós sztárnak, mert majdnem minden meccsét ugyanazzal a szekvenciával nyeri meg:

És annak ellenére, hogy mindenki tudja, Maia csak és kizárólag ezzel a szekvenciával fog támadni, az évtizedeken át minden technikai részletében tökéletesre csiszolt módszernek mégsem nagyon találják az ellenszerét. Egy ideig Burns sem találta, ugyanis Maia ellene is megcsinálta a nehezét, és eljutott a hátsó pozícióba. Innen eddig talán még soha senki nem tudott kiszabadulni, azonban egy pozícióváltást kihasználva a fiatalabb brazil rendkívül ügyesen kicsusszant Maia lábai között.

Amikor felálltak, Maia újrakezdte a terelgetést, de Burns – tudván, hogy ellenfele szurkálásában úgysincs erő – nem hátrált, hanem tökéletesen elkapva ritmust, egy laza balhoroggal elcsapta Mai állkapcsát. A többi ütés már csak formalitás volt.

Egyébként könnyen lehet, hogy hosszú ideig ez volt az utolsó UFC-gála. Mert bár a legendásan mohó promóciós szervezet még jelenleg (azaz hétfő hajnalban) is kétségbeesetten próbálja átköltöztetni és újraszervezni soron következő gáláit, hogy a nagy sportínséget kihasználva összekaparjon némi extranézettséget, szinte biztos, hogy napokon belül nekik is meg kell hajolniuk a járvány előtt.

(Borítókép: Adriano Machado / Reuters)

Rovatok