Index Vakbarát Hírportál

Azt hitte a halálos F2-baleset túlélője, csak a versenyoverálja tartja helyén a lábát

2020. február 11., kedd 16:50

Megrázó részletekről vallott a 2019. augusztusi, halálos kimenetelű Forma-2-es baleset túlélője, Juan Manuel Correa, aki a spái versenypályán ütközött a sérüléseibe belehaló Anthoine Hubert-rel.

A 20 éves Correa mindkét lábát eltörte az augusztusi balesetben, a gerince két helyen is eltört, a felépülése kezdetén pedig két hétig kómában volt azután, hogy a spái versenypályán óriási sebességgel ütközött a balesetben szerzett sérüléseibe belehaló Anthoine Hubert versenyautójával.

„Egy pillanatra sem vesztettem el az eszméletem, ami furcsa, mert nagyon nagy erejű ütközés volt. Minden nagyon gyorsan történt” – kezdte a visszaemlékezést Correa a The Race portálnak nyilatkozva. A Nemzetközi Automobil Szövetség február 7-én nyilvánosságra hozott vizsgálati eredményei szerint az ütközésnél az egyik autóban 65,1, a másikban 81,8G-s maximális erőt mértek a becsapódás pillanatában.

„Valami beszorult a kocsim eleje alá, megdobta az első kerekeket, így nem tudtam irányítani az autót, csak utas voltam a versenyautóban. Csak az utolsó pillanatban vettem észre, hogy neki fogok ütközni valakinek, amikor láttam valami rózsaszínt magam előtt” – mondta Hubert rózsaszín festésű autójáról.

Lényegében azonnal éreztem a lábamban a fájdalmat. Furcsa volt, mert a versenyzés közben termelt adrenalin miatt általában elsőre nem érez fájdalmat egy pilóta sem hasonló esetben, akár csak órák múlva érez bármit is egy baleset után, amikor az adrenalin kezd kiürülni a szervezetből. De nálam nem ez volt, amiből tudtam, hogy teljesen szétroncsoltam a lábaim. Kicsit sokkot is kaptam a fájdalomtól és attól, hogy látom, füstöl az autó, úgyhogy azonnal elkezdtem kihúzni magam az autóból. Ahogy megláttam a segítségemre érkező orvosokat, arra kértem őket, altassanak el a fájdalom miatt.

Correa a fájdalom mértékéből elsőre azt hitte, hogy leszakadtak a lábai, amiket csak a versenyoverál tartott a helyükön. A baleset után Correát előbb a liège-i kórházba szállították, majd Londonban folytatták a kezelését, ami során több műtéten is átesett, köztük egy maratoni, 17 órás beavatkozáson.

Orvosai egyelőre nem tudják, hogy mennyire épül majd fel a súlyosan sérült jobb lába, amin a mai napig rögzítő fémkeretet visel – ezek segítenek megtartani a lábát a még mindig gyógyuló csontját tehermentesítve. „Az orvosok szerint lehet, hogy soha nem mozog majd kellő mértékben a bokám, de ha annyi mobilitást visszanyerek, hogy le tudjam nyomni a gázpedált, a többit megoldom” – mondta bizakodva.

Rovatok