Index Vakbarát Hírportál

Olimpiai főpróbáznak a rövidpályás gyorskorcsolyázók

2010.01.21. 11:05

A gyorskorcsolyázók pénteken kezdődő rövidpályás Európa-bajnokságán tartja a február 12-én kezdődő vancouveri téli olimpia főpróbáját a férfiváltót ezúttal nem indító magyar csapat.

A címvédő női váltó és az egyéni távokon rajthoz álló férfiak is megérkeztek a németországi Drezdába, ahol péntektől vasárnapig három egyéni számban (500, 1000 és 1500 m), valamint mindkét nem váltóversenyeiben (3000 és 5000 m) avatnak majd bajnokot.

Darázs István, a magyar csapat vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az olimpiai részvétel miatt kevesebbet kockáztatnak, de minél több érmet szeretnének megszerezni.

„Érezhető, hogy a lányokat mindenki szeretné legyőzni, valószínűleg az olaszok és a hollandok lesznek a legkeményebb ellenfeleink - fogalmazott Darázs. - Ami a németeket illeti, náluk csak egy női korcsolyázó kvalifikálta magát az olimpiára, s úgy tűnik, ők itt tartják a válogatóversenyt, tehát amelyikük az Eb-n a legjobban teljesít, az utazhat Vancouverbe. Ennek megfelelően az egyéni számokra jobban odafigyelnek majd, ezzel együtt biztosak vagyunk benne, hogy hazai közönség előtt váltóban is a lehető legjobb eredményre törekednek, így velük is számolnunk kell.”

Darázs hozzátette, hogy Galambos Gábor súlyosabb sérülése miatt nem utazhatott el a kontinensbajnokságra, Béres Bence pedig nemrég épült fel a H1N1 influenzából, így még nem tudta visszaszerezni formáját. A két vancouveri résztvevő, Knoch Viktor és Darázs Péter elutazott Drezdába, s hozzájuk Lóth Dávid csatlakozott.

A téli ötkarikás játékokra kijutott Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Lajtos Szandra összetételű női váltó teljes létszámmal áll rajthoz az Eb-n.

„Tavaly kiemelkedő sikereket értünk el, a női váltónk Európa-bajnok lett, s összesen kilenc érmet szereztünk - mondta Darázs István. - Talán fogalmazhatunk úgy, hogy az idén visszafogottabban fogunk versenyezni, mert szeretnénk elkerülni az esetleges sérüléseket a három hét múlva kezdődő olimpia miatt. Versenyzőink azonban nagyon eltökéltek, így remélhetőleg nagyszerű eredményekkel zárjuk majd a drezdai viadalt, még ha a 2009-es Eb-hez képest szerényebbek is lesznek a sikerek.”

Az Európa-bajnokság programja:

Péntek:

Női és férfi 1500 m, selejtezők 11 ó, elődöntők és döntők 18 órától

Női és férfiváltók selejtezői az egyéni számokat követően

Szombat:

Női és férfi 500 m, selejtezők 11 ó, negyeddöntők, elődöntők és döntők 18 órától

Női és férfiváltók elődöntői az egyéni számok után

Vasárnap:

Női és férfi 1000 m 11 órától

Női és férfiváltók döntői az egyéni számok után



Rovatok