Index Vakbarát Hírportál

A zsűri képtelen volt észrevenni azt, amit mindenki lát

2017.12.21. 08:53

A női alpesisí-világkupában Courchevelben mutatkozott be a paralelszlalom, de hiába látványos és elvileg egyszerű a szám, nem ment minden simán. Egy szabálytalanul lesikló sízőt gond nélkül továbbjuttattak. 

A paralelszlalom szabályai egyszerűek, két síző egymás mellett halad egy viszonylag rövid, de elvileg ugyanolyan pályán. Aki előbb leér, az győz.

Illetve nem elég gyorsan leérni, szabályosnak is kell lenni. Courchevelben ez nem mindenkinek sikerült. Az első körben a svájci Mélanie Meillard és a norvég Mina Fürst Holtmann is összekerült. A szlalomot Meillard teljesítette gyorsabban, kilenc századot vert Holtmannra. Meillard gyorsaságát annak is köszönhette, hogy az utolsó előtti kaput rossz oldalról kerülte, tehát igazából nem is kerülte. 

A zsűri azonban nem vette ezt észre, így Meillard jutott tovább, és végül a 11. helyen végzett. Ha észreveszik a hibát, Meillardot kizárják, és így Holtmann legalább 16 hellyel előrébb végzett a rangsorban.

A norvégok sportigazgatója Claus Ryste az Nrk.no-nak nyilatkozta, hogy nem sok esélyük volt óvni a zsűrinél, mert a gyors lebonyolítás közben nincs idejük reagálni. Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy Holtmann sem jött le tökéletesen, az utolsó kaput megközölte, tehát ő sem kerülte ki. A zsűri így mindkettejüket kizárhatta volna. 

A számot az egész szezonban nagyszerűen versenyző és a világranglistát is vezető Mikaela Shiffrin nyerte. Az amerikai a döntőben a szlovák Petra Vlhovát győzte le. A harmadik hely az olasz Irene Curtonié lett, ő Maren Skjöldöt előzte meg, miután a norvég be sem tudta fejezni a futamát.



Rovatok