Index Vakbarát Hírportál

Megőrültek a nézők a lejtőt mászó síelőkért

2018.01.15. 12:48

A wengeni alpesisí-világkupa műlesiklásában bizarr jelenetek játszódtak le, három versenyző is úgy döntött, hogy hibája után nem adja fel, hanem hegymászással együtt fejezi be a versenyt.

A wengeni pálya elég jeges volt, nehéz feladat elé állította az indulókat. Az állapotokat jól jelzi, hogy 25-en kiestek az első futamban. A másodikban sem sikerült mindenkinek végigmennie hibátlanul.

A második futamban másodikként induló Mark Engel már a pálya tetején kihagyott egy kaput, a jégen nagy nehezen, oldalazva visszamászott a lejtőn, és folytatta a menetét. Pár kapu után megint nem sikerült a pályán maradnia, újra hegymászás következett. A nézők értékelték a küzdelmét, óriási ováció fogadta a célban az amerikait.

A sportszerűségen kívül sokat nem érhetett el, mert azzal ugyan számolhatott, hogy a várható kiesőkkel még simán a 30. helyezésen belül lesz, de világkupapontot csak akkor kaphatott volna, ha a győztes idejénél maximum 8 százalékkal rosszabb az övé, ami nagyjából kilenc másodperc volt Wengenben.

Engel példáját követte a norvég Jonatan Nordbotten is. Ő a pálya felénél vett két lába közé kaput, és elég sokat csúszott még utána. Egy kicsit mintha gondolkodott volna, aztán ő is nekiállt a hegymenetnek. Mászása tovább tartott, körülbelül egyperces volt, mint a futama maga. Az ünneplést persze így is megkapta. A svéd Kristoffer Jakobsen is ment hegynek fel, de ő csak nagyjából tíz másodpercet szórt el vele.

Wengeben, ahogy a szezonnyitón kívül minden más szlalomban, Marcel Hirscher nyert. Hiába megy a norvég Henrik Kristoffersen is nagyszerű futamokat, Hirscher nem tud akkorát hibázni, hogy elveszítse az első helyet. A vasárnapi versenyen a már lesíelt, leromlott pályán is a legjobb időt tudta utolsó indulóként. Hirschernek karrierje során ez volt az 53. győzelme a világkupában.

Eredmény:
1. Marcel Hirscher (osztrák) 1:45.45
2. Henrik Kristoffersen (norvég) 1:46.38
3. Andre Myhrer (svéd) 1:47.17
A szakági vk állása: 1. Hirscher 554, 2. Kristoffersen 435, 3. Michael Matt (osztrák) 348
Az összetett vk állása: 1. Hirscher 974, 2. Kristoffersen 800, 3. Alexis Pinturault (francia) 579



Rovatok