Index Vakbarát Hírportál

Megmagyarázhatatlan bukással lett oda a vb-címe

2018.03.12. 18:08

Sverre Lunde Pedersen három és félpercnyire volt attól, hogy 1994 után újra világbajnoki címet szerezzen Norvégiának összetett (négy távú) gyorskorcsolyában, de az utolsó versenyszámban számára is megmagyarázhatatlan módon elesett. Csak az ezüst jutott neki.

A világbajnokság első távját, az ötszáz métert még a holland Patrick Roest nyerte, de a következő kettőn Pedersen került fölénybe, a 24 fős mezőnyben ő korcsolyázta a legjobb időt 5000 és 1500 méteren is. A zárószámban, tízezer méteren az utolsó párban indult, tudta, milyen idővel nyerhet, hét másodperces előnye volt Roesttel szemben

Pedersen tízezren is nagyon erős volt, nyolc másodperc fölé növelte az előnyét, nem tűnt úgy, hogy belefáradna a saját tempójába, párját, Sven Kramert is simán maga mögött hagyta. 6500 méternél azonban váratlanul elesett és belecsapódott a védőfalba. Hiába szedte össze magát viszonylag gyorsan, már nem volt esélye az aranyra.

„Nem igazán tudom, mi történt, nagyon gyors volt. Hirtelen a falban voltam, elég keményen belecsapódtam. Egy kicsit meg is zavarodtam" – idézte Pedersent a nemzetközi szövetség honlapja.

A norvég azonban nem adta fel, küzdött az ezüstért. A bukás után nagyjából vele együtt haladó Kramer később elmondta, hogy először még azt gondolta, hogy mindent belead az éremért, de aztán úgy döntött, nem megy nagy tempót, nehogy ő húzza fel Pedersent az első helyre. Jobb, ha honfitársa, Roest nyer.

Pedersen emlékei szerint sosem esett el még 5000 vagy 10 000 méteres versenyen, és azt reméli, senki nem szenved el hasonló bukást. Roest korrekt volt, szerinte Pedersen az igazi győztes, ő nem is tudott igazán ünnepelni.



Rovatok