Index Vakbarát Hírportál

Történelmi szabályok közelítenek műkorcsolyában

2018.05.17. 09:25

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) komoly szabályváltoztatásokról dönthet június eleji, sevillai kongresszusán, írja az MTI.

Műkorcsolyában limitálhatják a négyfordulatos ugrások számát a kűrben, illetve 15-ről 17 évesre emelhetik a felnőtt korhatárt.

Az ISU azért fontolgatja a négyfordulatos ugrások korlátozását, mert a férfi mezőny legjobbjai teletűzdelik szabadprogramjukat ilyen elemekkel, az amerikai Nathan Chen például márciusban hat ilyennel lett aranyérmes a világbajnokságon. Emiatt pedig attól tart a szervezet, hogy ugróversennyé válik a sportág, a művészeti és további technikai elemek pedig háttérbe szorulnak.  

A trend ráadásul már nemcsak a férfiakra jellemző, hanem a nőkre is, ugyanis a junior világbajnokságon a 13 éves orosz Alekszandra Truszova két négyfordulatos ugrást hajtott végre.

A műkorcsolyázás arról szól, hogy ki képes a legösszetettebb előadásra, nem arról, hogy ki a legjobb ugró

– mondta a hatszoros Európa-, kétszeres világbajnok, a phjongcshangi olimpián bronzérmes spanyol Javier Fernández.

A holland szövetség pedig szintén olyan szabályváltoztatást terjesztett elő, amely jelentősen befolyásolná a műkorcsolyaversenyeket. A felnőtt viadalon való részvétel korhatárát 17 évesre emelné, ami többek között azért érdekes, mert a női olimpiai bajnok orosz Alina Zagitova mindössze 15 éves.



Rovatok