Index Vakbarát Hírportál

Liu Shaoang vk-aranyérmes 1000 méteren

000 10J9PQ
2018.12.08. 14:01

Aranyérmet nyert 1000 méteren Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolyázók 2018-as világkupa-sorozatának harmadik, kazahsztáni állomásán szombaton. Meglepetésre viszont nem jutott döntőbe az olimpiai címvédő, egyben világcsúcstartó férfi váltó Almatiban.

Liu Shaoang szombaton verhetetlen volt, hiszen 1000 méteren a negyed- és elődöntőt is megnyerte a döntő előtt, ahol vezetést is csak pár körre adta át a belga Stijn Desmet-nek az MTI tudósítása szerint. A hajrában végól nem vele, hanem a holland Sjinkie Kngettel harcolt.

Az 1000 méteren a szezon első állomásán is győztes Liu Shaoang tavaly megnyerte a táv összetett világkupáját, sikerével pedig a harmadik pozícióból most is élre ugrott a pontversenyben. Ugyanezen a távon Varnyú Alex, aki a negyeddöntőben búcsúzott, végül 13. lett.

Liu Shaoang bátyja, Liu Shaolin Sándor 1500 méteren jutott döntőbe, de ott hiába vezetett egy ideig, egy egyensúlyvesztés miatt visszaesett, és végül utolsó lett. Az elődöntőben Liu Shaolin mögött harmadik Burján Csaba a kisdöntőben szerepelt, ahol pontosan ugyanúgy járt, mint honfitársa, így az ugyancsak olimpiai bajnok versenyző összességében a 14. helyen zárt.

A nőknél 1500-on Jászapáti Petra hajszállal maradt le az A döntőről, a kisdöntőt viszont nagy fölénnyel megnyerte.

A legutóbbi vk-fordulóban győztes magyar vegyesváltó sem jutott döntőbe, miután őket és  a kazahokat is kizárták az elődöntőből. A két váltó a kanadaiak mögötti második továbbjutó helyért volt nagy harcban. A magyar váltó egyébként nem a legerősebb összetételében indult, Jászapáti és Bácskai Sára Luca mellett nem a Liu testvérek, hanem Burján és Varnyú szerepeltek.

Az olimpiai bajnok, világcsúcstartó és a jelenlegi vk-sorozatban mostanáig veretlen férfiváltó sem tudott a legjobb négy közé kerülni. A Liu testvérek és Burján mellett ezúttal Krueger Cole volt a csapat negyedik tagja. A magyarok sokáig a megszokott magabiztossággal versenyeztek, tíz körrel a vége előtt még vezettek, csakhogy a hajrához közeledve több rosszul sikerült váltással egészen az utolsó, negyedik helyig csúsztak vissza, a végén pedig csupán a japánokat sikerült visszaelőzni, a kanadaiakat és a hollandokat nem, így meglepetésre vasárnap a kisdöntőben kell jégre lépniük.

Vasárnap az 500 mellett újabb 1500 méteres versenyt rendeznek, továbbá a staféták fináléi szerepelnek a programban.

Nyitókép: Roberto Schmidt/AFP



Rovatok