Index Vakbarát Hírportál

A végén még fedettpályás sport lesz a síugrás is

2019.01.29. 18:21

Két lengyel építész elég merész tervvel állt elő, a hóhatásának csökkentésére befednék a sísáncot, így a nekifutón egy átlátszó csőben csúszhatnának az ugrók. 

Przemysław Gawęda és Marcin Sajdak szerint, ha a sísánc nekifutóját befednék, akkor azonos körülmények között versenyezhetnének az ugrók. Míg a sáncon vannak ugyanazok a környezeti hatások érnék őket, mindegy, hogy kint merről és milyen erővel fúj a szél vagy havazik-e (ez a lefektetett nyom tapadását tudja erősen befolyásolni), a nekifutási sebesség csak az ugrókon múlna. Ráadásul nem is fagyoskodnának, míg fönt várakoznak a beülőn. 

Az építészek a tervüket már bemutatták a Nemzetközi Síszövetségnek is, ahol állítólag többen pozitívan fogadták a tervet. A lengyelek egyik korábbi sztárja, Adam Malysz szerint is jó ötlet a a négy méter átmérőjű folyosó. 

Egy korábbi norvég versenyző, Claas Brede Bråthen is úgy gondolja, erős havazásban jól működhet a folyosó, mert a tisztításra használt levélfújógépek nem igazán hatékonyak. 

A tervezők szerint az ugrók az elrugaszkodásnál sem lennének veszélyben, de azon még lehet gondolkodni, hogy a csőből milyen képeket adnának a tévétársaságok. 

A tervtől azért nem esett mindenki hanyatt, Rafał Kot szakkommentátor szerint az alagút csak rontana a síugrás szépségén, és azért problémás lehet, amikor egy fedett térből kivágódnak az ugrók a havazásba. 

A prototípus 2-3 év múlva készülhet el a zakopanei síugrócentrumban. 

(via Nrk.no, Sport.tvp.pl)



Rovatok