Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a négyszeres olimpiai bajnok Matti Nykänen

2019.02.04. 10:27

Meghalt Matti Nykänen négyszeres olimpiai bajnok finn síugró, írja az Yle. A balhéi és alkoholizmusa miatt is hírhedt volt sportoló 55 évet élt. 

Nykänen az 1980-as évek elején tűnt fel, és elég hamar a legjobbak közé került. 1982-ben már világbajnok volt, nagysáncon győzött, később még négyszer lett aranyérmes, de már csak csapatban. 1984-ben Szarajevóban nyerte első olimpiai aranyát, mellé egy ezüstöt is, de nemzeti hőssé négy évvel később Calgaryban vált. Nykänen mindhárom számban (nagysáncon, normálsáncon és csapatban) is olimpiai bajnok lett. 

A finn a világkupában is kimagasló eredményeket ért el, 46 versenyen győzött és négyszer az összetettet is behúzta, kétszer megnyerte a Négysáncversenyt is.

Nykänen 1991-ig versenyzett, de ezután is elég sokszor a címlapokra került. 1992-ben popénekesi karrierbe kezdett, első lemeze elég sikeresnek is bizonyult, több mint 25 ezret adtak el belőle, aranylemez is lett. Még a 2010-es években is énekelt, de népszerűsége már nem volt a régi.

Az egykori finnugró anyagi nehézségekkel is küzdött az 1990-es években, hogy ezt megoldja, még sztiptízbárban is vetkőzött, erotikus filmekben is szerepelt.

Életét alkoholfüggősége is nehezítette, magánélete is szerencsétlenül alakult, ötször vált el, legbotrányosabb kapcsolata Mervi Tapolával volt. A nő többször feljelentette erőszakért férjét, aki börtönbe is került pár hónapra, de ennek ellenére évekig kitartottak egymás mellett. 2009 karácsonyán durvult el a helyzet, állítólag késsel támadt feleségére, akit fojtogatott is. Bizonyíték hiánya miatt ekkor még felmentették, de később súlyos testi sértésért 16 hónap börtönre ítélték. Voltak más durva ügyei is, 2004-ben emberölési kísérlet miatt ítélték el: a volt síugró egy ujjhúzós játék után rontott rá egy családi barátra, ekkor 26 hónapot kapott.

Nykänen elég sokat betegeskedett, korábban egy szívrohamon is átesett, és cukorbetegséggel is küzdött.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport

Rovatok