Index Vakbarát Hírportál

Megpróbálta, de nem jött össze az egylábas sízés a vb-n

2019.02.12. 19:50

A svájciak győzelmével ért véget az arei alpesisí-világbajnokság csapatversenye. A rövid pályán párhuzamos szlalomban az egyik norvég versenyző egy lábon próbálkozott, a németek bronzérme pedig egy alig észrevehető hibán ment el.

Az alpesi versenyek egyik leginkább közönségbarát száma a csapatverseny lett, amit egy elég kurta szlalompályán vívnak. Egyszerre két ország vív párharcot négy-négy sízővel, két-két férfival és nővel. Az az ország jut tovább, amelyiknek több győztes futama van, döntetlen esetén pedig az összesített idő is számít.

A legjobb nyolc közé a nagy sínemzetek jutottak, még úgyis, hogy több ország nem a legjobbjait nevezte be. A négy közé Ausztria 4-0-ra verte a szlovákokat, a németek kisebb meglepetésre 3-1-re a franciákat. 

A norvég-olasz párharc elég érdekesen alakult. Az első párban norvég győzelem született, a másodikban viszont be sem érte a célba Sebastian Foss Solevaag. A pálya tetején még előnyben volt a norvég, de aztán az egyik fordulónál lecsatolt a léce, két kaput még egy lábon állva is bevett, de utána le kellett állnia. A másik két párban aztán Olaszország nyert. 

Az utolsó negyeddöntő elég szoros volt, a svájci és a svéd csapatból is volt egy-egy kieső, a vége 2-2 lett, de Svájc jobb idővel továbbment.

Az elődöntőben az osztrák-olasz és a német-svájci meccs is 2-2 lett, de idővel az osztrákok és svájciak mentek a döntőbe.

A bronzmeccs is elég izgalmas lett, az utolsó pár előtt az olaszok vezettek 2-1-re, de a zárófutamban a német Linus Strasser nagy menettel jött le, miközben ellenfele, Alex Vinatzer kiesett. Már ünnepeltek is a németek, amikor kiderült, hogy Strasser rálépett az egyik kapura, amit ő maga sem vett észre. Ezek után Strassert kizárták, és az olaszoké lett a bronz.

A döntőben is kiélezett csata folyt, ez a meccs is 2-2 lett, de az egész nap nagyon kiegyensúlyozottan és gyorsan síelő Ramon Zenhäusernnek köszönhetően a svájciak jobb időt értek el. Az utolsó párban 54 századot adott Marco Schwarznak. 

A svájci csapat tagja volt az a Wendy Holdener is, aki a kombináció aranyát nyerte, így ő az arei vb első duplázója. 

Eredmények:
csapatverseny:
1. Svájc (Daniel Yule, Ramon Zenhäusern, Wendy Holdener, Aline Danioth)
2. Ausztria (Marco Schwarz, Michael Matt, Katharina Liensberger, Katharina Truppe)
3. Olaszország (Alex Vinatzer, Simon Maurberger, Irene Curtoni, Lara Della Mea)



Rovatok