Index Vakbarát Hírportál

Hiába volt Shiffrin a favorit, szlovák világbajnoka van az alpesi sínek

2019.02.14. 19:33

Petra Vlhova Szlovákia első aranyérmét szerezte az arei alpesisí-világbajnokságon, megelőzte a favorit Mikaela Shiffrint is, akinek csak a harmadik hely jött össze a női óriás-műlesiklásban. Az első futamot nyerő Viktoria Rebensburg nagy előnyről bukta el a versenyt.

Az első futamban kisebb meglepetésre a német Viktoria Rebensburg nyert, de nem volt óriási előnye a többi favorittal szemben, a számot uraló Shiffrin 44 századdal volt mögötte, az idén két világkupafutamot is nyerő Petra Vlhova pedig csak 19 századdal. A szlovák még örülhetett is ennek a különbségnek, mert volt egy elég nagy hibája. 

A körülmények nem volt ideálisak, mindkét futam alatt elég erős szél fújt, a pálya pedig a vizes hó miatt elég gyorsan leromlott, akik később indultak, már nem tudtak igazán jó időt síelni.

A második futamot a tervezettnél később indították, mert a nagy szél miatt nem jártak a liftek, így ratrackokkal vitték fel a versenyzőket a startba, akik egy kicsit lerövidített pályán is síeltek. 

A második futamban az új-zélandi Alice Robinson jött le először, és sokáig senki sem tudott a közelébe jönni, a technikás tűzésű pályán sokan hibáztak. Robinson végül a harmincadik helyről a tizenötödikre lépett előre. 

A svéd Sara Hector is stabil és bátor menetet produkált, tíz helyet előrelépve az ötödik helyen végzett.

Az igazi verseny azonban az utolsó hét síző között kezdődött meg, az olasz Federica Brignone több mint egy másodperccel vette át a vezetést Hectortól. Utána honfitársa, a lesiklás olimpiai bajnoka Sofia Goggia is elég agresszíven ment neki a pályának, az előnyét elég gyorsan így is elégette, majd bukott is, nem tudta befejezni a versenyt. 

Az első futamban visszafogottan síző Shiffrin a körülményekhez képest jó második futamot ment, 49 századdal átvette a vezetést, az után lejövő Rangild Mowinckel gyorsan elbukta az előnyét, de a pálya közepén már néhány századdal az amerikai elé került, a végére azonban nem tudta megőrizni ezt, és 12 századdal kikapott.

Vlhova is jól kezdett, majd egy nagy hiba után is megtartotta a sebességét és 38 századdal átvette a vezetést. Rebensburg is remekül indított, 19 százados előnyét a pálya közepéig megduplázta, de a végén nagyot hibázott, és 14 századdal kikapott a szlováktól.

A világkupában sok második helyet is gyűjtő Vlhova a vb-n már a második érmét szerezte, az alpesi kombinációban ezüstérmes lett, akkor három századdal kapott ki. Az arei vb-n az első magyar is bemutatkozott, a még utánpótláskorú Dorultán Katalin a 79. lett a 98 nevezőből.

Eredmények (női óriás-műlesiklás, világbajnok):

  • 1. Petra Vlhova (Szlovákia) 2:01.97 p (1:01.10, 1:00.87)
  • 2. Viktoria Rebensburg (Németország) 2:02.11 (1:00.91, 1:01.20)
  • 3. Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok) 2:02.35 (1:01.35, 1:01.00)...
  • ...79. Dorultán Katalin


Rovatok