Index Vakbarát Hírportál

Videóra vették a vérátömlesztést végző sífutót

2019.03.01. 14:26

Az osztrák-német közös doppingrazzián öt sportolót tartóztattak le. A rendőrség már korábban közölte, hogy az egyik sífutót éppen vérátömlesztés közben érték tetten. Max Haukéről videó is készült, ahogy tűvel a karjában üldögél, és a felvétel több honlapra is kikerült.

A rendőrség szerda reggel csapott le 16 különböző helyszínen, hogy felszámoljanak egy nemzetközi doppinghálózatot. Az északisí-világbajnokság helyszínén, Seelfeldben is több csapat helyszínén megjelentek. Ekkor tartóztattak le őt sífutót, két-két osztrákot és észtet, valamint egy kazah versenyzőt.

Az egyik hotelben kapták el az osztrák Max Haukét is, aki éppen egy tasakból adagolt magának vért. „Van még valaki a házban" – kérdezték tőle a rendőrök. A sífutó csak a fejét rázta.

A felvételeket megmutatták Hauke edzőtársának, a brit Andrew Youngnak is. Azt mondta az NRK-nak, megdöbbentő volt számára a videó, nem tudta, hogy a barátja csaló. Nem érez gyűlöletet iránta, de többé nem is akarja látni a sífutásban.

Az osztrákok norvég edzője, Trond Nystadnak gyomorgörcsei vannak, fájdalmas volt neki látni a videót. Elmondta, az egész osztrák csapatot sokkolta az eset, többen sírtak és hazautaztak a vb-ről, ami vasárnapig tart. A norvégok csapatmenedzsere, Vidar Löfshus sci-finek nevezte, hogy éppen a világbajnokság városában hoztak létre egy doppinglabort.

Hauke, honfitársa, Dominik Baldauf, valamint a kazah Alekszej Poltaranyin elismerték a doppingolást, és vallomást is tettek a rendőrségen. Őket már ki is engedték. Az azonban egyelőre nem publikus, hogy milyen további információkkal szolgáltak egy német doktor által irányított hálózatról.



Rovatok