Index Vakbarát Hírportál

Gyerekek uralnák a műkorcsolyát, ha hagynák

shutterstock 1301543389
2019.03.23. 16:33
15 év alatt világversenyen nem lehet indulni, így fordulhat elő, hogy például az orosz bajnokság három dobogósa nem mehetett a most zajló világbajnokságra. A helyzet abszurd, de mit lehet tenni?

A műkorcsolya-világbajnokság női versenye pénteken zárult a japán Szaitamában, de a mezőny bizonyos szempontból csonka volt. Nem volt ott például az egy kűrben egyedüliként két négyfordulatos ugrást tudó Alekszandra Truszova vagy az amerikai bajnokságot megnyerő Alysa Liu sem. Az ok elég egyszerű,

túl fiatalok még a vb-hez, a szabályok miatt kénytelenek távol maradni.

Ezek után jogos a kérdés, hogy jók-e a szabályok.

A műkorcsolya felnőtt világversenyein a jelenlegi szabályok szerint 15 évesnél fiatalabbak nem vehetnek részt, de nem ez az egyetlen sportág, ahol életkori limitet állítanak fel. Atlétikában és tornában 16 éves korhatárt húztak meg. Ezeket a korlátozásokat elsősorban a gyerekkorú sportolók lelki és testi épségének megóvása érdekében hozták, de ha azt vesszük, hogy ez nem általános a sportban, könnyű érvelni is ellene.

A limittel a legjobbakat érmektől fosztják meg.

A legtöbb sportban általános, hogy az idősebb, testileg már teljesen kifejlett, kellő rutint és pszichikai állóképességet szerzett sportoló a jobb. Például nem nagyon látni olyat, hogy egy 12 éves gyerek 10 másodpercet sprintelne százon, de azokban a sportágakban, ahol a kisebb testméret előnyös lehet, ilyen például a torna és műkorcsolya, ott a gyerekek felé is eltolódhat az élmezőny. Tornában voltak is ebből visszaélések, kínaiak 12-14 éves gyerekeket is versenyeztettek meghamisított útlevéllel.

A korhatárral elvileg a még fejlődésben lévő sportolókat védik a kiégéstől és a sérülésektől – a nagy ugrások után a leérkezés nyírja az ízületeket – , de ez nem mindig sikerül. Az oroszoknál óriási a konkurenciaharc és a teljesítménykényszer, talán nem véletlen, hogy a 15 évesen olimpiai bajnoki címet szerző Julija Lipnyickaja válságba került, és kiszállt a sportágból. De az amerikai Tara Lipinskit is lehet példának hozni, ő is 15 évesen, 1998-ban nyert olimpiát, majd csípősérülése miatt vissza is vonult.

A műkorcsolya sok szempontból hasonlít a tornához, itt is akrobatikus képességekre és lazaságra van szükség.

A forgásokat, ugrásokat a serdülés előtt álló gyerekek könnyebben végre tudják hajtani alacsonyabb súlypontjuk és kisebb méreteik miatt.

Persze ehhez jó mozgáskoordinációra és erőre is szükség van. Néhány korcsolyázó már bizonyította, hogy mindez megvan benne.

A dobogóra csak segítséggel felmászó Aysa Liu például az első olyan amerikai versenyző volt, aki a rövid és a szabad programban is megugrotta a tripla axelt. A már említett Truszova pedig 2002 után volt az első nő, aki négyfordulatos ugrásra is képes volt versenyen. 

Ezekre a technikailag nehéz ugrásokra magas pontszámokat is kapnak, amivel a felnőttek fölé nőnek. Ezt az amerikai és az orosz bajnokság is bizonyítja, ezeken nincs korhatár.

Az oroszoknál csak a negyedik hely lett olyan sportolóé, aki már felnőttben is versenyezhet.

A győztes a 14 éves Truszova, a második a 15 éves Aljona Kosztornaja, a harmadik pedig a szintén 14 éves Anna Scserbakova lett. A felnőtt vb-n egyikükkel sem találkozhattunk.

Pavuk Patrícia műkorcsolyaedző és koreográfus szerint a korosztályi korlátozás a sportág hosszú távú céljait szolgálja. „A nemzetközi szövetség célja, hogy fenntartható legyen a sportág, ehhez pedig olyan nézettségre van szükség, ami megteremti a pénzügyi forrásokat. Bár egyre nagyobb hangsúlyt kap a technika, azért még a művészi jelleg dominál, és sok nézőt még ez vonz. A 13-14 évesek technikailag talán többet tudnak, mint a 17-18 évesek, viszont művészileg sokkal fejletlenebbek."

Ez a különbség egyértelműen a serdülőkornak köszönhető, szinte törvényszerű, hogy van ilyenkor egy kis megtorpanás. A lányoknál a mell és a csípő változásával, a testsúly növekedésével a mozgás is változik, főleg az ugrásokra van kihatással, de a fiúknál is van zavaró hatása, hogy megváltozik a testük tömegközéppontja.

Pavuk szerint, ha a 15 éven aluliak a felnőttben is versenyezhetnének, akkor a junior korosztály kiürülne, és nagyon sokat süllyedne a színvonal. Ugyanakkor a sportágnak szüksége van a korosztályos tagolódásra.

Tavaly a holland szövetség arra tett javaslatot, hogy a nemzetközi szövetség emelje fel a felnőtt vb korhatárát 17 évre. A nemzetközi szövetségben is több tisztséget is vivő Jeroen Pins már a 2018-as szezon előtt is módosítást szeretett volna, de az az évi eredmények végképp meggyőzték, hogy lépnie kell. Az olimpiát a 15 éves Alina Zagitova nyerte, a junior vb-n egy 13 és egy 14 éves vitte el az első két helyet (más sportágban még serdülő korosztály ez), és a junior Grand Prix döntőjében is 14 éves volt a legidősebb a dobogósok közül.

Pins úgy vélte, hogy a sportág imázsa miatt kell korhatárt emelni, szerinte arra van szüksége a műkorcsolyának, hogy felnőttek mutassanak be kiegyensúlyozott programot. Szerinte, ha a fiatal ugróbajnokok határozzák meg a sportágat, akkor sok felnőtt egyszerűen eltűnik a sportágból, mert úgy érzik, nem versenyképesek.

De van, aki szerint egyszerűen egészségvédelmi okokból van szükség a módosításra.

Mindenki arról beszél, hogy túl sok ugrás van, és már magukat károsítják a sportolók. Hogyan akarják ez megállítani. Szerintem csak egy út van, nem szabad 18 éves kor alatt engedni őket felnőtt versenyeken. Ha 12 éves vagyok, és tudom, hogy a nagy pénz 18 után jön, gondolják, hogy sok négyfordulatost csinálnék, vagy csak annyit, hogy nyerjek és megóvjam a testem a későbbiekre?

– mondta több amerikai válogatott sportoló edzője, Rafael Arutinian. Az persze kérdés, hogy miért ugranának kevesebbet a fiatalabbak korosztályos éles versenyeken. Hatékonyabb eszköznek tűnne, ha a bemutatható elemeket határoznák meg.

Az 1980-as évek közepén nem a szóló számok, hanem a páros miatt kezdtek az életkori limit bevezetéséről vitázni. A párost gúnyosan másfelesnek is nevezték, mert nagy termetű férfiak nagyon fiatal és kistermetű lányokkal álltak össze, hogy könnyen végrehajtsák az elemeket. A 15 éves korhatárt végül az 1995/96-os szezonban vezették be.

„Évről évre magy arról a vita, hogy hol kéne meghúzni a határt, szerintem a 15 éves kor megfelelő. Nekem edzőként az a feladatom, hogy megfeleljek a nemzetközi szövetség szabályainak, mindig arra kell összpontosítanunk. Ha a művészi oldalt erősítik, akkor annak kell megfelelnünk, ha a technikait, akkor pedig annak" - mondta Pavuk.

Van, aki szerint, hogy a 15 éven aluliakat távol tartják, azzal a sportág is sérül, hiszen nem feltétlenül azok állnak a dobogón, akik a legerősebbek. Pavuk szerint ez nem jó felvetés. „Mindenki versenyzett juniorban is, ugyanazt élték át. Egy junior világbajnoki címnek is nagy a rangja, mert eszméletlenül nehéz és erős a mezőny, és mindenki bemutathatja a legjobb kűrjét."

(Borítókép: Anna Shcherbakova. Fotó: Shutterstock.)



Rovatok