Index Vakbarát Hírportál

Milánó-Cortina d’Ampezzo rendezi a 2026-as téli olimpiát

2019.06.24. 18:06

Hétfő este 6-kor kihirdette a Nemzetközi Olimpiai Szövetség (NOB), hogy Milánó-Cortina d’Ampezzo kapta a 2026-os téli olimpia rendezési jogát. A rendezésért, amihez 42 szavazatot kellett legalább megkapniuk, még a lett helyszínekkel kiegészített Stockholm-Åre maradt a végsőkig csatában, de eredetileg versenyben volt Sion (Svájc), Graz (Ausztria), Calgary (Kanada), Erzurum (Törökország), illetve Szapporó (Japán) is.

Milánó mellett szólt, hogy a svéd-lett pályázathoz képest sokkal kisebb területen rendezik majd meg az olimpiát, a Stockholm-Åre-pályázatban több mint 1000 km-es távolságok is lettek volna a versenyhelyszínek között. A lettek a bob, szánkó és szkeleton számokat kapták volna.

Az olasz pályázat négy fő terültre csoportosítja a rendezést, a 14 versenyhelyszínből ráadásul 13 már vagy most kész van, vagy csak időszaki lesz Olaszországban. A pályázatukat azért is részesítette előnyben a NOB, mert erősebb kormánygaranciával bírtak. A NOB méltatta, hogy mindkét pályázat költségvetése mintegy húsz százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi phjongcshangié, illetve a 2022-es pekingi játékok tervezett büdzséje.

Az olaszok korábban két téli olimpiát rendezhettek, 2006-ban Torino, 1956-ban pedig a mostani társhelyszín, Cortina d'Ampezzo rendezhette az olimpiát. A 2022-es téli olimpiát a 2008-as nyári olimpia helyszínén, Pekingben rendezik majd.



Rovatok