Index Vakbarát Hírportál

Már megint egy tinilány írt történelmet műkorcsolyában

2019.09.04. 14:09 Módosítva: 2019.09.04. 16:27

A 14 éves Alysa Liu lett az első női műkorcsolyázó, aki egy programon belül bemutatott egy tripla axelt és egy négyfordulatos ugrást. Liu a Lake Placid-i junior Grand Prix-n hajtotta végre a történelmi tettet.

Az utóbbi években a női műkorcsolya egyre inkább szól a tinikről, akik könnyebb testsúlyuk és alacsonyabb súlypontjuk miatt olyan akrobatikus elemekre is képesek, amelyeket a felnőttek nem nagyon tudnak megcsinálni. Tavaly a 13 éves Alekszandra Truszova egy programon belüli két négyfordulatos ugrással sokkolt, erősebb kűrje volt, mint a felnőtt világbajnoknak. Liu sem ismeretlen versenyző, hiszen idén már ő nyerte az USA felnőtt bajnokságát is.

Lake Placidban is remek formában versenyzett – ez volt élete első junior GP-je – , már a rövid programja is nagyon jól sikerült, de a szabad programja volt elsöprő: ugrott egy tripla axel-dupla toeloop kombinációt, majd egy négyfordulatos lutzot. A kűrjében összesen három tripla ugrása volt. Programja nem lett hibátlan, második tripla axeljét elrontotta.

Liu természetesen nyert a GP-n, több mint húsz ponttal előzte meg a második dél-koreai versenyzőt, és 2016 óta ő az első nem orosz győztes.

„Minden ugrásomból le akartam érkezni, javítani akartam a korcsolyatechnikámat és sebességet akartam adni minden ugrásba. Egy kicsit hezitáltam a második tripla axelnél, nagyon lassú volt, nyilvánvalóan elestem. Többet kell még dolgoznom a programomon" – nyilatkozta a verseny után.

Ne maradjon le semmiről!

(via Insidethegames)



Rovatok