Index Vakbarát Hírportál

Megmagyarázhatatlan bukás vette el a síző kényelmes győzelmét

2020.02.17. 13:00

A svéd Anna Swen- Larsson egy több mint három éve tartó sorozatot törhetett volna meg az alpesisí-világkupában, de az utolsó pillanatokban hibázott, egy bukás miatt elúszott első helye a Kranjska Gora-i szlalomban. 

A világkupa női műlesikló számában 2017 januárjában fordult elő utoljára, hogy nem az amerikai Mikaela Shiffrin vagy a szlovák Petra Vlhová nyert volna. Jó esély volt arra, hogy ez megváltozzon, hiszen Shiffrin apja halála miatt el sem utazott a szlovéniai versenyre, Vlhová pedig elég nagy hátrányba került az első futamban, ugyan a negyedik leggyorsabb időt síelte, de nem tűnt könnyen ledolgozhatónak a 94 századmásodperces hátránya az élen álló Swenn-Larssonhoz képest. 

Vlhová a második futamban odatette magát, bevállalósan síelt, az élre állt, és az utána induló két síző, a svájci Wendy Holdener és a norvég Nina Haver-Löseth sem tudta tartani. Már csak Swenn Larsson volt hátra. A svéd is elég bátran kezdett, még növelni is tudta az előnyét, 1,17 másodpercből gazdálkodhatott.

Swenn-Larsson már túl volt a pálya legnehezebb részén, a meredek és jeges szektoron elég sokan kiestek, már csak egy laposabb lejtőn kellett volna becsúsznia a célba, hogy élete első világkupa-győzelmét ünnepelje, amikor elvesztette az egyensúlyát. Az egyik forduló megdobta egy kicsit, és már nem tudott korrigálni, a hóba csapódott, az utolsó három stanglit kihagyva csúszott be a célba.  

A győzelem így Vlhováé lett, aki elismerte, hogy ha nincs a bukás, Swenn-Larsson simán nyer. A svéd maga sem tudta igazán megmagyarázni, miért esett el. Az Aftonbladetnek azt mondta, nem arról volt szó, hogy a győzelemre gondolva elvesztette a koncentrációját. Szerinte történtek már vele rosszabb dolgok is, így nem fog az elszalasztott lehetőségen bánkódni, jó formában van, a következő versenyekre fókuszál.

Az első hellyel Vlhová átvette az első helyet Shiffrintől a szakági világkupában.

Eredmények:

1. Petra Vlhová (szlovák) 1:47.56 perc (1. futam: 54.81 másodperc/2. futam: 52.75)
2. Wendy Holdener (svájci) 1:47.80 (54.50/53.30)
3. Katharina Truppe (osztrák) 1:48.45 (55.00/53.45)

A szakági vk állása 6 verseny után: 1. Vlhová 460 pont, 2. Mikaela Shiffrin (amerikai) 440, 3. Katharina Liensberger (osztrák) 276

Az összetett vk állása 26 verseny után (még 14 van hátra): 1. Shiffrin 1225 pont, 2. Federica Brignone (olasz) 1112, 3. Vlhová 1071



Rovatok