Index Vakbarát Hírportál

Ugrott a tervezett pályaépítés, sportágak végét jelentheti

2023.10.17. 15:39
A 2026-os téli olimpia csúszószámai az eredeti tervekkel ellentétben nem Olaszországban kerül megrendezésre, ugyanis a Cortinában épülő új pálya építésének tervét elvetették.

Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnöke a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Mumbaiban tartott ülésén elmondta: miután a rendezési költségeik megduplázódtak, 40 millió euróról 80 millióra nőttek, a tervezett új pálya építéséről kénytelenek voltak lemondani.

Az olasz kormány most azt szeretné elérni, hogy a szkeleton, bob és szánkóversenyeknek ne az északi város legyen az otthona, hanem alternatív megoldásként elköltöztessék őket.

Erről végleges döntés még nem született, a lehetséges jelöltek közül mindenesetre elsőként   az ausztriai Innsbruckot jelölték meg.  

Malago hozzátette: a közelmúltban bekövetkezett globális pénzügyi nehézségek „az olasz kormány által eredetileg elkülönített források átgondolására kényszerítettek” a rendezőket .

A NOB koordinációs bizottságának elnöke, Kristin Kloster Aasen üdvözölte a lépést, amely összhangban van a NOB azon politikájával, hogy elkerülje a játékok helyszíneinek építését világos örökségi terv nélkül.

Flavio Roda, az olasz téli sportok szövetségének elnöke eközben bírálta a döntést. Mondván, hogy az  

országhatáron túlra való költöztetéssel elveszik a lehetőséget a jövő olasz sportolóinak kineveléséről és felépítéséről.

Továbbá hozzátette: egy ilyen súlyos döntés meghozatalához nem elég a megemelkedett költségekkel való érvelés. 

„OLASZORSZÁGBAN NINCS EGYETLEN OLYAN MESTERSÉGES PÁLYÁNK SEM, AHOL ezeknek a sportágaknak a képviselő EDZHETNEK, SPORTOLÓINK így KÉNYTELENEK KÜLFÖLDRE MENNI. ÚGY VÉLEM, EZ A VÉGSŐ LÉPÉS Abba az irányba, HOGY TÖNKRETEGYük OLASZORSZÁGban a CSÚSZÓSPORTágakAT.”

A következő téli olimpiára 2026. február 6–22. között kerül sor az olaszországi Milánó, Cortina d’Ampezzo, Verona, valamint a svájci határ melletti Valtellina és Val di Fiemme városaiban.



Rovatok