Index Vakbarát Hírportál

Djokovics ötödször nyerte meg az Australian Opent

2015.02.01. 10:27

A világelső Novak Djokovics a ranglista 6. Andy Murray-t 7:6, 6:7, 6:3, 6:0-ra legyőzve ötödször nyerte meg az Australian Opent, ezzel ő a torna legnagyobb bajnoka, összességében pedig 8. Grand Slamjén győzött. Két szetten át hatalmas teniszt játszottak: a fordulatos első játszmát fájós ujja ellenére Djokovics nyerte rövidítésben 7:6-tal, a második szett rövidítésében viszont visszajött a legjobbját nyújtó Murray. Lendületből vezetett a harmadik játszmában is, azonban fejben végül felülmúlta őt Djokovics, aki neki is kiosztotta azt a 6:0-át a végére, amit az elődöntőben Stan Wawrinka is elszenvedett.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az előbb elcsúszott, akkor valószínűleg beütötte a hüvelykujját, de már két gémmel korábban is azt mutatták, hogy nagyon nézegeti a tenyerét. Lehet, hogy felszakadt a bőre, vagy valami hasonló történt.

  • Két átemelést megoldott egymás után Djokovics, az egyiket ráadásul háttal tette vissza, de már Murray kezében volt a pont, meg is nyerte. Aztán megint megvillant a skót agresszivitása, újabb nyerővel 15-40. Djokovics fájdalmasan rázza a kezét.

  • Rágyorsított a skót, Djokovics már csak belekapni tudott a fonákba, megint elbukta az adogatását. A pihenőnél feltehetően ápolni fogják az ujját. (5:4)

  • De mintha tényleg érezhető lenne Murray játékán a pozitív változás. Az ő mumusa egyértelműen Djokovics, elég sokszor kikap tőle (mindjárt nézünk egy kis statisztikát), ráadásul csak itt verte már kétszer döntőben. Ennek ellenére Murray nagyon szépen játszik, fejben erős, ha az kell, akkor képes még eggyel nagyobb agresszivitással játszani.

  • Valószínűleg az elcsúszáskor sérült meg Djokovics, legalábbis az imént ápolták, és a hüvelykujjára kapott fájdalomcsillapító sprét. A sérülés egyáltalán nem tűnik vészesnek, de annyira pont elég fájdalmas, hogy összezavarta Djokovics koncentrációját. Ez nagy lehetőség Murraynek.

  • Djokovicsot láthatóan idegesíti az ujja, amit már lekezeltek a pihenő alatt. Sorozatos széles és hosszú labdák a világelsőtől, nagyon nincs most egyben fejben. (5:5)

  • Két pontot tudott szerezni Murray Djokovics adogatásánál, de erre a gémre már sokkal nyugodtabb volt a világelső. A végén egy hálón megpattanó labdát bevágott a sarokba, Murray-nek kell megint a szettben maradásért adogatnia. (6:5)

  • Nagyon felszívta magát Djokovics az ujja miatti bosszankodás után, de Murray kivédekezte a támadásokat, és végül megint a szerb hibázott. Murray kialakította magának a helyzetet a hálónál, egy lágy röptével be is fejezte a következő pontot, ami után egy vágott szerva már a tie breaket érte a skótnak. (6:6)

  • Az első volt az egész meccsen, nem éppen a legjobbkor. Murray rögtön minibrékelőnyben a tie breakben. 2-0 Murray-nek.

  • A lendített röptét Murray kezére ütötte az egész labdamenetben kezdeményezőbb Djokovics, de aztán átemelni már nem tudott a skót. 2-2 a rövidítésben.

  • Megdolgozta Djokovicsot mindkét oldalról Murray, a szerb végül hosszúra is ütött egy tenyerest, és megint hátrányba került. Egy szépen felgyorsított fonák egyenesről aztán lemaradt Djokovics. 4-2 Murray-nek a rövidítésben.

  • A tenyerese eddig is jó volt, de fonákoldalon talán ennyire nem volt bátor korábban, mint ma. Djokovics értelemszerűen sokszor támadja Murray fonákját, de ma nagyon jól működik a skótnak minden fonákoldalon, különösen az egyenes.

  • És megint vissza minden, a skót kettős hibájával megint oda a minibrékje. 4-3 Murray-nek a rövidítésben.

  • Mindkét Djokovics-adogatásnál ő hibázott bele a végén. 5-4 Djokovicsnak a rövidítésben.

  • Djokovics az utóbbi pár pontját úgy nyerte a tie breakben, hogy nem igazán támadt keményen, csupán mindent visszaadott, és átengedte Murraynek a kezdeményezést, hogy próbálja meg leütni a pályáról. Murray pedig ezekbe az akciókba többnyire belehibázott. Úgyhogy a kissé sztoikus stílus egyelőre bejött Djokovicsnak.

  • Egészen hihetetlen pont volt, Murray-nek állt az egész, aztán Djokovics egy elképesztő átemeléssel visszajött, de innen megint a skót tudott támadni. A végén mégis kiütötte. 6-5 Djokovicsnak a rövidítésben.

  • Első szerva után challenge-et kért, hátha mégsem ütött outot, de peche volt. Murray viszont megkönnyítette a dolgát, simán a hálóba ütötte a labdát, ezzel bukta is a szettet.

  • Második szerva jött megint, de Murray a hálóba küldte a returnt. Djokovics nyerte a fordulatos első szettet egy fordulatos rövidítéssel. (7:6)

  • Na, itt a szünet, úgyhogy van idő egy kis statisztikázásra. Eddig 23 meccset játszottak egymás ellen (a mai a 24.), Djokovics fölénye elég meggyőző, 15-8-ra vezet, de az az érdekes, hogy amikor döntőkben találkoztak (ilyenből 9 volt, köztük négy GS-döntő), akkor Murray jobban bírta a sarat, 5-4-re vezet. Murraynak Djoko mellett az ausztrál open a mumusa. Eddig háromszor jutott itt döntőbe, a mostanit megelőzően, kétszer Djokovics volt az ellenfele, és mindkétszer kikapott. 2010-ben Federer verte laza három szettben, de Federert akkoriban saját maga sem tudta volna megverni.

  • Fordulatos szett volt: mindketten nagyon magas színvonalon kezdtek, de Djokovics kezdte átvenni a kezdeményezést, brékelőnybe is került, és a játszmáért is szerválhatott. Az ápolásra szoruló ujja azonban láthatóan megzavarta, Murray pedig nagyon szépen variálta a pontokat, vissza tudott jönni, és a szett végén ő volt a jobb. A rövidítés sem alakult kevésbé hullámzóan, kettős hiba mindkét oldalon, ide-oda minibrékek, végül a világelső jött ki jobban.

  • Mármint a csúszkálás természetes a teniszben, de hogy nem konktrollált csúszkálásból van sok. Elkezdett úgy játszani Murray ellen, ahog Nadal szokta felőrölni az ellenfeleit, hogy falként viselkedik, mindent visszaüt valahogy. Ez sok csúszással, eséssel, balesetveszélyes helyzettel jár, és nagyon fárasztó. Kérdés, hogy mi tart tovább: Djokovics állóképessége és fájdalomtűrése, vagy Murray koncentrációja. Mindenesetre fura, hogy Djokovics nem támadással akarja megverni Murrayt, hanem kifárasztással, pedig Murray most nagyon erős fizikálisan.

  • Murray hozta az első adogatását a második játszma elején. Djokovics hátrabukfencezett egyet, a bokáját nézegette, de nem úgy tűnik, hogy bármi komolyabb baja lenne. (7:6, 0:1)

  • Ezt nem én mondom, hanem a legendás teniszezőnő, Martina Navratilova, akinél Murray a befutó: "Andy fogyott egy keveset, nagyon jól mozog a pályán, de megmaradt az ereje is, javított a második adogatásain. Növeli az esélyeit, hogy jól szerepelt végig a tornán, míg Djokovics eléggé szenvedett Wawrinka ellen az elődöntőben".

  • Djokovicsnak az első adogatójátékában semmi nem jött be, és a bokáját is láthatóan fájlalgatta még. Két bréklabdához jutott a skót, el is vette ellenfele adogatását. (7:6, 0:2)

  • A második szervák után jó esélye van Djokovicsnak, két szép röptét is bemutatott ebben a gémben. 30-40.

  • Eddig így néz ki a meccs: mindenkinek jól megy a játék -> Djokovics fájlalja valamijét -> elkezd gyengébben játszani -> Murray minimálisan ellép -> Djokovics újult erővel tér vissza jól meglepve Murrayt -> sikerül kicsit ellépnie. Az első szettben a hüvelykujjával, a másodikban a bokájával csinálta ezt. Ez most ahhoz jó is volt, hogy 2:0-ás hátránynál lebrékelje Murrayt. Ha így játszik Murray koncentrációjára, akkor nagyon nagy taktikus.

  • Hiba Murray-től, és máris újrakezdődik minden a második szettben. (7:6, 1:2)

  • Egy hálón megpattanó labdára már nem érhetett oda Djokovics, újból gondba kerülhet. 0-30.

  • De nem örömében. 15-30-nál belebonyolódtak egy hosszú labdamenetbe, a skót válthatott volna, de hálóba ütötte a labdát. 30-30.

  • Ez egy elég tipikus kép. Andy Murray idegességében akkorát üvöltött egy bénán bukott pont után, hogy a stadionon kívül is biztos hallani lehetett. Djokovics pedig csak kajánul vigyorgott az egészen.

Rovatok