Index Vakbarát Hírportál

Federer a sírból, 3 meccslabdáról fordította meg az őrült meccset

2016. július 6., szerda 18:07 | aznap frissítve

A harmadik kiemelt Roger Federer az idei Wimbledon egyik legizgalmasabb meccsén győzött öt szettben, 6:7, 4:6, 6:3, 7:6, 6:3-ra a 9. kiemelt Marin Cilic ellen: kétszettes hátrányból, három meccslabdáról fordította meg a 3 óra 17 perces negyeddöntőt. A szokásosnál is többször voltak csak milliméterekkel bent a sólyomszemmel visszanézett labdák.

A meccsnek külön súlyt adott, hogy legutóbb, 2014-ben részben hasonló helyzetben találkoztak: Novak Djokovics kiesett a 2014-es US Open elődöntőjében, amivel megnyílt az út a torna megnyerése felé. Akkor Cilic bomba játékkal kiütötte a svájcit, aztán meg is nyerte élete első Grand Slamjét. Most az utóbbi GS-eken nagyon stabil Djokovics éppen erről az ágról búcsúzott Wimbledonban, ami azt jelentette, hogy a meccs győztesének nem a világelsővel, hanem Milos Raonic-csal kell találkoznia az elődöntőben.

Összességében mindketten jól adogatták, de az elején sokat számított, hogy Goran Ivanisevics tanítványa 94 százalékban hozta a pontokat az első szervái mögött, a végére viszont már valamelyest visszaesett ez a mutatója. Federer 27, a horvát pedig 23 ásszal zárt, és abban is fej fej mellett végeztek, hogy mindketten 7-7 bréklabdát hárítottak. Viszont a több nyerőt ütő Federer eggyel többször vette el Cilic adogatását.

Az első szettben Federernek az elején volt két bréklabdája, de Cilic koncentráltan hárította mindkettőt, utána pedig tie breakben dőlt el a játszma. Ebben már az elejétől jobb volt a horvát, 5-0-ra is elhúzott, és ugyan egy minibréket visszavett a svájci, de Cilic biztos kézzel szerzett vezetést.

A második szettben egy korai brékkel ellépett Cilic, és Federernek nem volt igazi esélye visszajönni. Nagyon nehéz helyzetbe került, kétjátszmás hátrányból kellett fordítania, miközben Cilic magabiztosnak tűnt.

A harmadik szettben az volt a fordulópont, amikor Federer 3:3-nál 0-40-ről megfordította egy adogatójátékát, ami után rögtön el tudta venni Cilic-ét. Innen pedig már kiszerválta a játszmát.

A negyedik játszmában kellett a legtöbb bréklabdát hárítaniuk, ami Federer esetében meccslabdákat is jelentett. A már érezhetően idegesebb Cilic 2:1-es vezetésénél két esélye is volt brékelni Federert, de a svájci második szervák mögött tudta megfordítani a gémet. A következő játékban ő jutott két bréklabdához, ám Cilic ellentmondást nem tűrően húzta elő a jó szervákat, egymás után négyet bevágott, és ő is fordított.

5:4-nél is több könnyű rontás becsúszott Federernél, akinek meccslabdát is hárítania kellett, és a következő adogatásánál is Cilic tudott nyomást gyakorolni rá, csakhogy a második mérkőzéslabdát is megfordította a svájci.

A tie break elején Federer megadta az alaphangot, amikor egy kockázatos második szervára vágott be egy ászt középre, viszont utána egy rontással Cilic került előnybe. A horvát nem tudta ezúttal megtartani az előnyét, az egyik ütése kicsúszott, igaz tényleg csak milliméterekkel. Federer kezében volt az egyenlítés 6-5-nél, de belehibázott, így tovább folytatódtak az izgalmak. Cilic újabb meccslabdákhoz jutott, de végül ő rontott többet, Federer pedig az ötödik szettlabdáját már megcsinálta.

A döntő szettben érezhetően a svájcinál volt a lélektani előny, Cilic adogatásai alakultak szorosabban. 3:2-nél bréklabdához jutott Federer, de abba még belehibázott. A következő Cilic-adogatójátéknál pazar elütéssel jutott újabb esélyhez, ezt még jó szervával hárította a horvát, de a következőt már kiütötte. Federer a meccsért adogatva viszonylag könnyedén hozta az adogatását.

Az elődöntőben a Djokovicsot búcsúztató Sam Querrey-t legyőző Raonic-csal játszik pénteken a 18. Grand Slam-győzelmére hajtó Federer. A másik ágon a második kiemelt, és megint Ivan Lendl vezetésével 3. GS-trófeájára készülő Andy Murray Jo-Wilfrid Tsongával, míg a 10. kiemelt Tomas Berdych Lucas Pouille-jal meccsel a saját negyeddöntőjében.

Rovatok