Index Vakbarát Hírportál

8,8 millió forintot kért a teniszszövetség adatközlésért

2019. március 12., kedd 08:04

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) ellen több eljárás is folyik, 2018-ban rendezett versenyek közbeszerzéseit vizsgálják felül a sportot felügyelő Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) kezdeményezésére. Az MTSZ szerint viszont nincs miért aggódniuk, transzparens a működésük. A szövetséggel szemben álló tagszervezetek ezt nem így látják. Közérdekű adatigénylésük egy részét visszautasították, másik felét pedig csak 8,8 millió forint ellenében teljesítenék.

Az MTSZ-ben sokan változást szeretnének, mert például az sem szolgálja a sportág érdekeit, hogy két éljátékos, Babos Tímea és Fucsovics Márton nem akar és tud együttműködni a szövetséggel. De nemcsak a szakmai oldallal vannak problémák, az MTSZ gazdálkodása és működése is felvet törvényességi kérdéseket.

Visontai Csongor ügyvéd több beadvánnyal fordult a szövetség felé. Szerette volna tudni például, hogyan zajlott le a közgyűlés, mert voltak szabálytalanságokra utaló jelek. Visontai szerint a közzétett elnökségi határozatok sem jogszerűek, „hiszen sem aláírás, sem jelenléti ív nincs mellettük, sem szavazási arányt nem tartalmaznak".

Visontai a szövetséggel szerződéses viszonyban álló kilenc cég esetében adatigényléssel fordult a szövetséghez. (Ezek a cégek voltak az Emmi által is vizsgált versenyeken az MTSZ partnerei.)

Az MTSZ az adatok kézi előállításáért 8,8 millió forintot kért. Indoklásukban azt írták, 20 ezer oldalnyi papíralapú dokumentumot kell átnézniük ahhoz, hogy a Visontai által kért szerződéseket átadhassák. Az MTSZ kétezer munkaórát számított a dokumentumok átnézésére, amihez 4400 forintos óradíjat rendelt.

Visontai szerette volna megtudni azt is, hogy a szövetség tisztviselői hogyan számolták el a költségeiket és napidíjaikat, voltak-e olyan szerződések, amelyekkel megkerülték a közbeszerzési eljárást, de ezeket a kéréseit elutasították. Ahogy a szövetség a tagszervezeteinek listáját sem adta át.

Rovatok