Index Vakbarát Hírportál

Novak Djokovics: Sosem voltam oltásellenes!

2022. február 15., kedd 09:37

Novak Djokovics exkluzív interjút adott a brit közszolgálati csatornának, amelynek középpontjában a koronavírus elleni oltások és az Australian Open állt. A 20-szoros Grand Slam-torna-győztes teniszező először szólalt meg melbourne-i kálváriája után.

Mint ismeretes, hosszas jogi procedúra után végül megvonták Novak Djokovics beutazási vízumát, aki így nem indulhatott az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen – amelyet egyébként Rafael Nadal nyert meg, így rekorderré vált. Djokovics – akinek ausztráliai ügyéről itt írtunk bővebben – megtörte a csendet, a BBC-nek nyilatkozott először.

Sosem voltam oltásellenes, de mindig támogattam annak a szabadságát, hogy az ember kiválaszthassa, mit adat be magának. Gyerekként több oltást is megkaptam

– mondta a BBC-nek Novak Djokovics.

A szerb teniszező jelen állás szerint nem vehet részt a Roland Garroson és Wimbledonban sem léphet pályára, hiszen nincs koronavírus elleni oltása. Ezzel még távolabb kerülhet attól, hogy ő legyen minden idők legeredményesebb férfi játékosa. Jelenleg 20 GS-torna-győzelme van, ahogy Roger Federernek is, míg Rafael Nadal épp Melbourne-ben előzte meg őket.

„Ezt az árat hajlandó vagyok megfizetni – utalt arra Djokovics, hogy jelen körülmények között nem lehetett ott az év második és harmadik GS-tornáján. – A saját testemmel kapcsolatos döntések fontosabbak, mint bármi más. Próbálok összhangban lenni a testemmel, amennyire csak tudok. Tudom, hogy rengetegen kritizáltak, és különböző teóriákkal álltak elő, hogy milyen szerencsés vagyok, vagy épp milyen kényelmetlenséget okozok. De senki sem szerencsés, ha a Covidról van szó.

Emberek milliói szenvednek a járvány miatt. Nagyon komolyan veszem a koronavírust, és nem szeretném, ha bárki azt gondolná, hogy valamit megmásítottam vagy a saját érdekeim szerint alakítottam – mondjuk egy pozitív PCR-tesztet. Rendkívül szomorú és csalódott voltam az Ausztráliában történtek miatt, Nem volt könnyű feldolgozni. A vízummal kapcsolatos hiba pedig nem szándékos volt.

Amit talán sokan nem tudnak: engem nem azért utasítottak ki az országból, mert nem vagyok beoltva vagy szabályt szegtem. Azért utasítottak ki, mert a bevándorlásügyi miniszter saját hatáskörében érvénytelenítette a vízumomat, mivel szerinte oltásellenes hangulatot kelthetnék az országban. Ezzel abszolút nem értek egyet.”

Djokovics hozzátette: mindig is az egészséges életmód híve volt, és a döntéseit mindig arra alapozta, hogy a diétájának vagy az alvási ciklusának megváltoztatása kihatással lenne-e a teljesítményére. Azt is elmondta a BBC-nek, hogy „nyitott személyiség, nem zárkózik el az oltástól a jövőben, mert mindannyian a legjobb megoldást keressük a Covid ellen”.

Sosem voltam a vakcinák ellen. Tudom, hogy globálisan rendkívül nagy törekvések vannak arra, hogy véget vessünk a koronavírus-járványnak.

Novak Djokovics továbbra is az élen áll a férfiteniszezők világranglistáján, előnye több mint 1000 pont a második Danyiil Medvegyev előtt.

(Borítókép: Novak Djokovics Alekszandar Vucsics szerb elnöknél tett látogatásán február 3-án. Fotó: Srdjan Stevanovic / Getty Images Hungary)

Rovatok