Index Vakbarát Hírportál

Közel volt az újabb csoda, de véget ért Marozsán menetelése Rómában

2023. május 17., szerda 00:18

A római ezres tenisztorna nyolcaddöntőjében a 15. kiemelt Borna Coric három játszmában búcsúztatta a világranglista-135. Marozsán Fábiánt.

Nem akármilyen reggelre ébredhetett kedden Marozsán Fábián, hazánk jelenlegi harmadik számú teniszezője azok után, hogy hétfőn világszenzációval felérő módon két szettben győzte le a leendő világelső Carlos Alcarazt.

A fiatal teniszező élete egy pillanat alatt megváltozott, hirtelen ismerte meg nevét a teniszvilág, amely felhajtást még bőven szoknia kell. Ennek ellenére igyekszik ugyanaz a srác maradni, és bízik benne, hogy hatalmas győzelme motiváló hatással bír a fiatalabb generáció számára, továbbá ugyanolyan sikerre éhes, mint eddig volt. Koránt sem elégszik meg azzal, hogy legyőzte a salakon szinte verhetetlen sztárjátékost. 

A legjobb 16 között sem várt rá könnyű ellenfél, mivel ezen a szinten már a sportág legnagyobb klasszisai versenyeznek, így a negyeddöntőbe jutásért a világranglista-tizenhatodik Borna Coric ellen lépett pályára. A horvát teniszező is jó formában volt, a madridi mestertornán egészen az elődöntőig jutott, így természetesen Coric számított a mérkőzés esélyesének. De ugye azt már hétfőn megtanultuk, hogy ennek különösebben nincs jelentősége Marozsánnál.

A kedd késő este kezdődött mérkőzésen pedig minden túlzás nélkül Marozsán ott folytatta ahol hétfő délután abbahagyta: rögtön magabiztosan hozta az első adogatójátékát, majd elvette Coric szervagémjét, így nagyon hamar előnybe került az első szettben.  Magabiztos szervák, agresszív játék, tűpontos tenyeresek – ugyanazt a hihetetlen játékát vette elő Marozsán, amellyel sikerült legyőznie Carlos Alcarazt egy nappal korábban. 

És amely előnyt megszerzett a szett elején, azt végig is vitte a magyar teniszező, utolsó szervajátékát semmire hozta, így 6:3-ra behúzta az első partit! 

A folytatásban egészen 2:2-ig magabiztosan hozták szerváikat a felek, majd a harmadik Coric-adogatójátéknál Marozsán előtt két esély is nyílt a brékre, azonban a horvát higgadt maradt, négy pontot nyert zsinórban, így nem veszítette el szerváját. 

A magyar teniszező a kihagyott lehetőségek ellenére nem remegett meg adogatásánál, és igaz, hogy volt kritikus helyzetben játékon belül, de a horvát játékos hibáinak köszönhetően nem került nagyobb bajba, érintetlen maradt szervagémje. Majd Coric is hasonlóképpen folytatta, sőt, szettlabdához jutott Marozsán adogatásánál, így kiegyenlített szetteket tekintve, következhetett a mindent eldöntő játszma. 

3:2-ig mindketten hozták az adogatásukat, ekkor azonban Marozsán megremegett, és kritikus ponton veszítette el a szerváját. De még ekkor sem esett össze a magyar teniszező játéka: rögtön bréklabdához jutott Coric játékában, a lehetőséget viszont nem tudta kihasználni, ki nem kényszerített hibákat is ütött, így 5:2-re elhúzott a horvát. 

A következő adogatójátékát magabiztosan hozta Marozsán, de Coric is érinthetetlen maradt szervája mögött, így három szettben a horvát nyerte a nyolcaddöntőt. Ezzel véget ért Marozsán Fábián csodálatos menetelése a római mestertornán, és jövő héttől pályafutása magasan legelőkelőbb helyén jegyzik a világranglistán. 

RÓMAI EZRES TENISZTORNA, NYOLCADDÖNTŐ
Borna Coric (15.)–Marozsán Fábián 3:6, 6:4, 6:3

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok