Index Vakbarát Hírportál

Újabb ukrán–belorusz botrány Párizsban – videó!

2023. június 6., kedd 15:28

Újabb ukrán–belorusz nézeteltérés miatt tüntetett a párizsi közönség a Roland Garroson – ezúttal is Arina Szabalenka maradt hoppon.

Az idei Australian Openen győztes belorusz teniszező az ukrán Elina Szvitolinával játszott a francia nemzetközi bajnokság negyeddöntőjében, és nyert bő másfél óra alatt 6:4, 6:4-re.

Ahogyan a mérkőzések után szokás, ezúttal is bement a hálóhoz, hogy megköszönje ellenfelének a játékot, azonban ahogyan a nyitófordulóban Marta Kosztjuk, most Szvitolina is kikerülte őt. 

A hangját rendszeresen és erőteljesen hallató párizsi publikum ezúttal sem változtatott az attitűdön, és kifütyülte az ukrán játékos tettét.

Az eset amúgy annyira nem meglepő, miután az ukrán játékosok már korábban is jelezték, hogy nem fognak jópofizni orosz vagy belorusz játékosokkal, miután tavaly kirobban a háború Ukrajna megtámadásával.

Szabalenka ugyanakkor arról beszélt még márciusban, hogy nehezen érti meg azt az ellenszenvet, amivel az öltözőben találkozik.

Először is, amikor az ukránokkal kapcsolatban kapok kérdéseket, mindig úgy teszik fel az újságírók, hogy ugye tudom, hogy utálnak engem. Amire azt válaszolom, ha utálnak egyáltalán. A háborús helyzettel kapcsolatban kismilliószor elmondtam már, hogy ezen a világon senki, az orosz sportolók és a fehérorosz sportolók sem támogatják a háborút. Senki. Hogyan támogatnánk a háborút? A normális emberek sosem teszik ezt. Miért kell kiállni a nyilvánosság elé, és kimondani, mintha azt kellene mondani, hogy egy meg egy, az kettő. Természetesen nem támogatjuk a háborút, és ha bármilyen módon tudnánk befolyásolni azt, ha véget tudnánk vetni neki, akkor megtennénk, de ez sajnos nem a mi kezünkben van

– vélekedett anno az Australian Open-győztes Szabalenka.

A második kiemelt játékos ellenfele az újabb fináléba jutásért a cseh Karolína Muchová lesz, aki 7:5, 6:2-re legyőzte az orosz Anasztaszija Pavljucsenkovát.

Rovatok