Index Vakbarát Hírportál

Újabb nagy skalp, Marozsán Fábián tovább menetel az Australian Openen

2024. január 17., szerda 09:02

SIKLÓS ERIK (MELBOURNE)

Az idén is van magyar az Australian Openen a legjobb 32 között a férfiaknál: Marozsán Fábián szerdán magabiztosan, nagyszerű tenisszel 7:6, 6:4, 6:2-re verte a 22. kiemelt argentin Francisco Cerundolót.

A keddi kánikula után, szerdán kilátástalanul esett, szakadt az eső egészen délután egy óráig, és 15 Celius-fokkal hűvösebb lett az idő Melbourne-ben. Az Australian Open negyedik napján ennek megfelelően csúszott a program a külső pályákon. Marozsán Fábiánra – aki az első körben a korábbi US Open-győztes horvát Marin Cilicet búcsúztatta – a 13-ason várt feladat: a 22. kiemelt Francisco Cerundolo ellen kellett győznie a 32 közé kerülésért. Pályájukon női mérkőzéssel indult a program, így helyi idő szerint fél öt előtt pár perccel kezdtek, addigra a nap is kisütött.

Cerundolo sportcsaládban nőtt fel, a papája is profi teniszező volt a 80-as években és a szülei akadémiáján kezdett játszani öt évesen, Buenos Airesben. Az egyik testvére szintén az ATP Touron játszik, a másik gyeplabdázik, és ifjúsági olimpiát nyert az argentin válogatott tagjaként. Fontos neki a tanulás, menedzsmentből szerzett diplomát a palermói egyetem online kurzusán. 2022-ben került be a top százba és tavaly már a legjobb húszat is elérte. Az Australian Opent úgy kezdte, hogy november óta nem nyert meccset, sorozatban négyszer kapott ki.

Marozsán szempontjából jól indult a találkozó, az első nyolc labdamenetből hetet a magyar nyert, előbb semmire hozta az adogatását, majd fogadóként volt 40:15-je. Nem jött össze a korai brék és az első szett nagyon kiegyenlített játékot hozott.

Marozsán Fábián magabiztosan teniszezett adogatóként, remekül olvasta a játékot, csak az egyik fegyvere, a rövidítés nem működött elég hatékonyan a villámlábú argentin ellen. Labdája volt az 5:3-hoz, de a kimaradt lehetőség után nekünk kellett izgulni, mert Cerundolo jutott két fogadóelőnyhöz (4:4, 15:40). Jól koncentrált a legjobb magyar teniszező és lassan készülhettünk a rövidítésre, ami az addig látottak alapján a szokásosnál is nagyobb téttel bírt. A korai minibrék előny ugyan nem tartott ki, de szinte végig vezetett Marozsán Fábián és 6:4-nél kettő játszmalabdához jutott. Az elsőt, egy ásszal még hárította a dél-amerikai, de a másodiknál a magyar szervált és egy nyerő adogatással lezárta a szettet (7:6).

A feszültség akkor kezdett fokozódni, amikor a folytatásban Marozsán 5:2-re vezetett, de elsőre nem tudta befejezni a játszmát. Szerencsére duplabrékje volt, így 5:4-nél másodszor is adogathatott a szettért és megcsinálta (6:4)

A meccslabda

Ekkor azért eszünkbe juthatott, hogy az argentin az első fordulóban, ötszettes csatában (3 óra 20 perc) győzött vasárnap, és tegnap párosban is pályára lépett. Valószínűleg az utolsó fellángolása volt, mikor a harmadik játszma elején ő brékelt (0:2). Igazi fogást azonban nem talált a magyaron, mert Marozsán Fábián egyből javított, és a végén kiütötte a hitehagyott Cerundolót  (6:2)

Marozsán Fábián pályafutása során először jutott a legjobb 32 közé Grand Slam-versenyen, a 3. fordulóban, pénteken a 12. kiemelt Taylor Fritz ellen lép pályára Melbourne-ben. 

Nagyon örülük, hogy tudtam nyerni, talán nem is tökéletes játékkal, de ez egy nagyon fontos győzelem. Először nyertem három szettben, kiemeltet sikerül vernem itt a második körben. Voltak ma nehéz körülmények, amihez úgy gondolom, hogy jobban tudtam alkalmazkodni, és jobban ki tudtam használni azt, hogy ellenfelem fáradtabb volt egy picit. Ahogy telt az idő, és jöttek a pontok, a gémek, egyre jobban haladtunk a meccs vége felé, és éreztem, hogy kezdem őt megtörni, kezd egy kicsit lankadni a figyelme és a lelkesedése. Én ott egy picit jobban erőre kaptam, és próbáltam behúzni a meccset

– értékelt Marozsán a szövetség honlapján.

Australian Open, Melbourne, 2. forduló

férfi egyes:

(Borítókép: MTI/EPA/Mast Irham, archív)

Rovatok