Index Vakbarát Hírportál

Marozsán Fábián szettelőnyről szenvedett vereséget Barcelonában

2024. április 18., csütörtök 18:15

Az 500-as kategóriájú barcelonai salakpályás tenisztorna harmadik fordulójában Marozsán Fábián szettelőnyről szenvedett vereséget az 53. helyen rangsorolt argentin Facundo Diaz Acosta ellen. Az első számú magyar teniszező jövő héten Madridban lép legközelebb pályára.

Szinte meg sem izzadt Marozsán Fábián szerdán, második fordulós mérkőzése alatt a 99. helyen rangsorolt Luca van Assche ellen, mivel a francia teniszező 47 perc után feladta a küzdelmet. A magyar teniszező ennek értelmében úgy jutott a barcelonai tenisztorna nyolcaddöntőjébe, hogy mindössze másfél szettet játszott. 

Mutatott játékára viszont nem volt panasz, még annak ellenére sem, hogy a szerdai volt a tornán 17. kiemelt Marozsán első salakos mérkőzése a szezonban. A győzelem után Balázs György vezetőedző is úgy vélekedett, tanítványa jó formában mutatkozott be a spanyol városban, jól szervált, alapvonalról stabil ütései voltak, így összességében elégedett volt a látottakkal. Csütörtökön, a nyolcadöntőben a világranglistán 53. Facundo Diaz Acosta volt Marozsán ellenfele, aki idén már nyert tornát ATP-szinten, méghozzá a Buenos Aires-i 250-est – ennek ellenére a magyar teniszező volt a mérkőzés esélyese. 

Annak ellenére, hogy Barcelona mediterrán övezet, a szeszélyes áprilisi időjárás miatt kifejezetten hűvös időben, alig 14 Celcius-fokban kezdődött a mérkőzés. Az argentin salakspecialista hírében álló teniszező kezdte az adogatást, az első ütéseknél magabiztos volt szervája mögött, de Marozsán sem ingott meg, probléma nélkül abszolválta első szervagémjeit. Marozsán többször kimozgatta riválisát, váratlan, mértani pontosságú ejtéseivel pedig látványos pontokat nyert.

Első szett 2:2-nél bizonytalanodott el Acosta, első szervái nem jöttek be, a gyengébb második adogatásait agresszívan támadta a magyar, így többek között egy kettős hibának köszönhetően három bréklehetőséghez jutott. Marozsán első bréklabdáját egy tökéletes tenyeressel értékesítette, és előnybe került. A következő gémben az argentin eljutott 15:30-ig, de ennél többre nem futotta részéről, és Marozsán elhúzott két gém különbséggel. 

A szett hátralévő részében a magyar teniszezőnek ugyan volt néhány ki nem kényszerített hibája, de összességében előnye nem forgott veszélyben, így 35 perc alatt 6:3-ra megnyerte az első játszmát.

A második szett nem kezdődött könnyen, mivel Acosta a mérkőzés folyamán első alkalommal bréklehetőséghez jutott, amelyet rögtön kihasznált – egy Marozsán-hiba után. Minden labdáért elment az argentin, úgy tűnt, abszolút az ő percei következnek, de amikor újabb bréklabdához jutott, Marozsán egy bravúros ütéssel hárította, így a szetten belüli lényegi kérdések nyitottak maradtak. 

Második szett 3:2-es Acosta vezetésnél a magyar teniszező 0:30-ig eljutott, de bréklehetősége sajnos nem adódott, argentin ellenfele négy pontot nyert sorozatban és behúzta a gémet. Sőt, 5:3-nál Marozsán a szettben maradásért játszott, abszolválnia viszont ezt nem sikerült, így Acosta kiegyenlítette az állást, jöhetett a döntő szett. 

A harmadik játszmában azonnal előnybe került az argentin, majd a folytatásban további egy alkalommal elvette Marozsán szerváját, így a végjátékban a magyar teniszezőnek reális esélye nem volt a győzelemre – mindössze egy játékot nyert szetten belül. Facundo Diaz Acosta három játszmában megnyerte a mérkőzést, Marozsán pedig jövő héten a madridi mestertornán folytathatja a versenyzést. 

Diaz Acosta a torna negyeddöntőjében a világranglistán hetedik Sztefánosz Cicipásszal vagy a spanyol Carballes Baenával találkozik.

ATP 500, BARCELONA, NYOLCADDÖNTŐ

Rovatok