Index Vakbarát Hírportál

Átadás után egy nappal is tovább drágult a Dagály

2017. február 24., péntek 08:10

Lassan felteszünk a címlapra egy kis ábrát az időjárást jelző ikonok mellé, ami mutatja, hogy aznap mennyivel emelkedett a Dagály Úszóaréna költségvetése. Csak hogy lehessen követni.

Aki azt hitte, a Dagály végtelen büdzséjének gátat szabhat, hogy az objektum elkészült, az nagyot tévedett. Hiába adták át kedden ünnepélyes keretek közt a malteres vödrök közt sunnyogva a nemzeti úszókomplexumot, az ára csak nő tovább, mint hullán a köröm.

Szerdán jelent meg az EU-s közbeszerzési lapban a hirdetmény, hogy az építkezés lebonyolításának ellenőrzésére szánt összeget utólag megemelték 103,4 millió forinttal. A korábban jelzett 884 100 000 forint helyett így 987 500 000 számlázhat a feladattal megbízott ÚJLAK Mérnökiroda Kft. a beruházást megrendelő Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek.

Már a 884 millió is egy megemelt ár volt egyébként, a szerződést eredetileg 849 millióért kötötték. Az első drágulást a feladatok bővülésével magyarázták, mondván, bekerült a felügyelni valók közé egy kültéri ötvenes medence és a biztonsági rendszer. A mostanit azzal, hogy utólag kiderült, az Úszóaréna, illetve azt körülvevő strand működését össze kéne hangolni, mivel felvetődött ezek közös üzemeltetése. Nocsak.

Az újabb drágulás különösen annak fényében erős, hogy Lázár János a kormányinfón arról tájékoztatott, hogy elfogadták a Dagály megépítéséről szóló elszámolást, az építkezés összege bruttó 48 milliárd forint volt, ami a tervezett költségeken belül van.

Miközben a Dagály kivitelezésének költsége bruttó 55 milliárd forint felett jár (43 360 412 036 forint + áfa), ami 14 százalékkal magasabb, mint a miniszter által említett ár.

És ehhez még pluszban hozzájön az immár bruttó 1,25 milliárd forintos projektmenedzsment. Vagyis szigorúan csak a Dagály-projekt ára bruttó 56,25 milliárdnál tart, ami 8,25 milliárddal több, mint az említett 48 milliárd.

Az egyetlen megoldás, amivel az úszópalota valahogy beférhetne a Lázár által említett árba, ha átminősítették lakóingatlannak, ami az új adókedvezménynek köszönhetően mindössze 5%-os áfával terhelt, amennyiben kulcsrakész állapotban adják át.

(Borítókép: A nemzeti színekkel megvilágított még épülő Dagály Úszóaréna a 2017-es vizes világbajnokság központi budapesti létesítménye a fénypróbán 2017. február 3-án. Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Rovatok