Index Vakbarát Hírportál

A Sportdöntőbírósághoz fordult a doppingbotrányba keveredett magyar úszó

2023. szeptember 22., péntek 20:25

Miután doppingeljárás alá vonták, kihagyta az országos bajnokságot az olimpiai bronzérmes úszó, Kenderesi Tamás. A sportoló ügyvédje a Mandinert most arról tájékoztatta, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak jogorvoslatért.

Mint arról már lapunk is beszámolt, megszületett az elsőfokú, nem jogerős döntés a Kenderesi Tamást is érintő doppingügyben. 

Az adatokat különböző, egymástól függetlenül dolgozó hematológus szakemberek is megvizsgálták, majd lezajlott a többkörös bizonyítási eljárás. Ennek eredményéről a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője úgy fogalmazott, „a WADA-szakértők ezután is masszívan fenntartották a véleményüket”.

A Magyar Úszó Szövetség keretorvosa, Kováts Tímea a Mandinernek beszélt róla, erősen kételkedik a biológiai útlevele alapján Kenderesi Tamást elmarasztaló döntés tudományos megalapozottságában, és úgy véli, a WADA biológiai útlevelekre kifejlesztett rendszere ártatlanokat is elmarasztalhat.

„Beadtuk a fellebbezésünket a lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz, a CAS-hoz határidőn belül, vagyis még a nyár elején” – erősítette meg a Mandiner kérdésére Hergenrőder Tamás ügyvéd.

Anyagilag és lelkileg is megterhelő időszak elé néz Kenderesi

Hozzátette gyorsan, hogy most túl sok információval nem szolgálhat, mivel egy folyamatban lévő eljárásról van szó.

A jogi szakemberek szerint nehéz és nagy anyagi terheket, tízmilliós nagyságrendű kiadásokat jelentő eljárás vár most Kenderesi Tamásékra.

Wladár Sándor, a MUSZ elnökének korábbi nyilatkozata arra enged következtetni, hogy a hazai szövetség ötmillió forinttal támogatná az úszót a jogi procedúra lefolytatásakor.

Ami az eljárás menetét illeti, mindegyik fél – hiszen ez egy választottbírósági fórum – választ magának egy bírót, majd a CAS elnöke kijelöl egy harmadik bírót, így a háromfős választottbírói tanács fog dönteni Tamás ügyében. Itt emberi sorsokról van szó, mi több, egy egész család szenvedi meg azt, ahogy ellehetetlenítik egy sikeres sportoló életét. Roppant kemény tanulságokat tartogat majd ez a történet, ha a végére érünk

– jegyezte meg Hergenrőder Tamás.

Rovatok