Index Vakbarát Hírportál

Néhány hónappal az olimpia rajtja előtt szorult műtétre a világklasszis úszó

2024. március 1., péntek 13:45

Lábműtéten esett át Ruta Meilutyte, a litvánok olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszója. A kiváló sportoló várhatóan április elején folytatja az edzéseket, közölte a litván úszószövetség.

Meilutyte az 50 méteres női mellúszás világbajnoki címvédője, a világrekordot is ő tartja ezen a távon (ezért bánhatja különösen, hogy az olimpiai programban nem szerepel ez a szám). A köztudatba a 2012-es londoni olimpián robbant be, amikor 15 évesen aranyérmet nyert női 100 mellen.

Ugyanebben a számban világbajnoki aranyérmet nyert 2023-ban, de a februárban rendezett vizes világbajnokságon nem jött össze neki a címvédés, a 17. helyen végzett összesítésben.

A szövetség a honlapján közölte, hogy Meilutyte a litvániai Kaunasban műtéten esett át, miután visszatért Katarból, írja a Reuters.

Meilutyte hónapok óta lábfájdalomra panaszkodott. A vizsgálatok kimutatták, hogy a bal lábfejének első lábközépcsontja sérült meg a nehéz fizikai megterhelés nyomán.

A rutineljárásnak számító beavatkozás után gyors rehabilitációs folyamatra számít a litván úszószövetség. Meilutyte-nak három hétig speciális merevítőt kell majd viselnie, tették hozzá.

„A beavatkozás nem fogja megzavarni a szokásos felkészülési tervet a párizsi olimpiára. A dohai világbajnokság után Meilutyte mindenképpen tartott volna egy két-három hetes pihenőt” – közölte a szervezet. A párizsi olimpia július 26-án kezdődik.

Rovatok