Index Vakbarát Hírportál

Milák Kristóf a szponzorait kiszolgálta, most már úszni is kéne

2024. április 2., kedd 18:24

Jövő kedden kezdődik a Duna Arénában az országos úszóbajnokság, amelyen a hírek szerint rajthoz áll az utóbbi két évtized két legnagyobb magyar úszója, Hosszú Katinka és Milák Kristóf. Előbbi „igazoltan” volt távol a versenyektől két évig, hiszen tavaly augusztusban kislánya született, utóbbi viszont lassan egy éve rejtőzködő életmódot folytat, és a legközelebbi munkatársain, vagyis edzőin kívül senki nem tudja, milyen állapotban várja az ob rajtját. Instagram-profilját böngészve azonban nagyjából képet alkothatunk, mivel töltötte mindennapjait az elmúlt egy évben.

Milák Kristóf tavaly ilyenkor Kaposváron, az országos bajnokságon parádés, 1:52.88 perces idővel nyerte királyszámát, a 200 méter pillangót. Ekkor nyilatkozta az MTI-nek Sós Csaba szövetségi kapitány:

Ez a másfél-két év Milák Kristófról fog szólni, nem csak itthon.

A rutinos szakember ezúttal is fején találta a szöget, csak egy kicsit másképp. Az utóbbi egy év tényleg Milákról szólt, csak nem az eredményei miatt.

Tavaly Fukuokában, míg idén Dohában hagyta ki a világbajnokságot, ráadásul ezen felül gyakorlatilag eltűnt, felszívódott, s nemcsak a nyilvánosság és a sajtó számára, hanem az uszodai közeg sem tudott róla semmit. Ebben az időszakban többnyire csupán kósza híreket kaptunk róla, amelyek nem feltétlenül az úszással és az edzésmunkájával voltak összefüggésben.

Milák az Instagramját tavaly szeptember óta nem frissítette, ellenben április és szeptember között figyelemre méltó posztok jelentek meg, amelyek arról tanúskodtak, hogy ha úszással nem is, de szponzori kötelezettségeinek teljesítésével igenis foglalkozik.

Augusztus 30-án például egy fekete Audi S8 e-tron volánja mögül szállt ki.

Aztán nem sokkal később, szeptember 2-án az Arena úszószemüvegét, sapkáját és dresszét népszerűsítette:

Szeptember 4-én pedig az euro.aquatics (LEN) és a Magyar Úszószövetség közös posztja „Kristof Milak is back!”, azaz Milák Kristóf visszatért! szöveggel jelent meg az úszó Instagram-oldalán. A képaláírás pedig még ennél is direktebb módon próbált meggyőzni minket arról, hogy az olimpiai bajnok komolyan veszi a visszatérést:

„Visszatértem. Szükségem volt erre a szünetre, és most már úgy érzem, kész vagyok folytatni az eddigi vagy még az eddiginél is erősebb lendülettel.”

Szeptember 6-án pedig már az Arenawaterinstinct imázsreklámjában szerepelt nem kisebb világnagyság, mint Sarah Sjöström társaságában:

Aztán vége. Mindmáig ez az utolsó bejegyzés Milák Instagramján, még a tenerifei edzőtáborról sem láthattunk posztokat, pedig ott már tényleg úszott a világcsúcstartó, ráadásul edzője irányításával. 

Az utóbbi időben aztán már a szponzori posztok is elmaradtak. Például a Szerencsejátéké, amellyel pedig 2019 végén kötött szerződést, amikor a Tippmix-kampány arca lett. 

Vagy az Audié. Hogy miért? Úgy tudjuk, mindkét cég szakított Milákkal. Ellenben a MOL és a Visa továbbra is támogatja, illetve az olajos céggel éppen tavaly június 12-én írt alá szerződést, akkor, amikor már javában hanyagolta az edzéseket és a versenyzést. Mi több, ennek a két cégnek a honlapján nyilatkozott is, miközben az egyetlen nyilvános eseményen túl a magyar sajtó egészétől hermetikusan elzárkózott.

Május 2-án a Mol Pályán kívül című podcastjában szó szerint ezt mondta pihenőjéről:

Jelenleg megpróbálok minden felelősséggel járó dolgot kizárni az életemből, és csak szeretném megélni a pillanatokat, a felfedezés hajt. Untat és feszélyez az egy helyben ülés. Szeretnék egy kicsit magamra koncentrálni, és élvezni azokat a dolgokat, amik érdekelnek, például a gasztronómia.

Ez maradéktalanul sikerült is, már ami a felelősséggel járó dolgok (például az edzések) kizárását jelenti az életéből.

Aztán idén február 27-én a Visa, a párizsi olimpiai és paralimpiai játékok hivatalos fizetéstechnológiai partnere büszkén osztotta meg, hogy

Milák Kristóf, a Team Visa magyar tagja újra medencébe száll, hogy a legjobb formáját nyújtsa a párizsi olimpiai játékokon egy sokszínű és kimagasló, a világ minden tájáról érkező sportolókból álló csapat tagjaként.

Majd a hír további részében maga Milák is megszólalt:

Óriási megtiszteltetés számomra, hogy első magyarként csatlakozhatok a Team Visa kiváló sportolókból álló csapatához. Az előző időszak hosszabb pihenőjére testileg és mentálisan egyaránt szükségem volt. A Visa támogatása sokat jelentett számomra az elmúlt hónapokban, hiszen a nehézségek ellenére is mellettem álltak és bíztak bennem. Remélem, hogy újra motiválni tudom majd az embereket, egyúttal pedig sikerül tudatosítanom bennük azt is, hogy a versenyzésben szünetet tartani nem hátralépés, hanem a siker egyik része lehet.

Aki a Visán kívül mindvégig Milák mellett állt a tétlenség egy éve alatt, az Gergely István, az úszó munkaadója, a Bp. Honvéd klubelnöke volt. Gergely visszatérő rendszerességgel közölte, hogy Milák megígérte, hétfőn már ott lesz a medencében. Csak azt nem mondta, hogy melyik hétfőn…

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár volt a másik sportvezető, akivel Milák tartotta a kapcsolatot, amiről a szilveszter éjszakáján kitett Instagram-poszt is tanúskodott.

A képen Milák és Schmidt között az államtitkár felesége, Kovács Katalin kajakos olimpiai bajnoknő látható, a poszt szövege pedig sokatmondó:

Üdv, 2024! Jövünk!

Egy darabig azonban még nem jött Milák, a komolyabb edzéseket valójában csak márciusban, a tenerifei edzőtáborban kezdte meg. Addig még Sós Csaba szövetségi kapitánynak sem vette fel a telefont. 

Közben nagypénteken hazatértek Milákék a Kanári-szigetekről. Bár nyilatkozat most sincs, április 9-én eljön az igazság pillanata a Duna Arénában, ugyanis megkezdődik az országos bajnokság, amelyen Milák és Hosszú Katinka is rajtkőre áll. Ha minden igaz, tegyük hozzá. Hogy Milák milyen formában van, arról nincs hitelt érdemlő információnk.

Egy felelős magyar sportvezető (személyazonosságát fedje jótékony homály) fogadást ajánlott e sorok írójának, hogy Milák az ob-n 1:52-n belül ússza a 200 pillangót.

Márpedig az olyan idő, amellyel olimpiát lehet nyerni…

Miláknak már van olimpiai szintideje mindkét pillangószámban, Hosszúnak ellenben még nincs, ezért számára nagyobb a tét, már ha ki akar jutni élete hatodik olimpiájára. 

Márpedig ki akar jutni, ahogy ezt Lanzarotén, ahol mostanáig edzett, kijelentette az őt vendégül látó helyi idegenforgalmi hivatal honlapján.

(Borítókép: Milák Kristóf 2020. december 10-én. Fotó: Trenka Attila / Index)

Rovatok