Index Vakbarát Hírportál

Ilyen még nem volt: két szövetségi kapitány irányítja a női pólóválogatottat

2023. szeptember 4., hétfő 15:11

Hétfőn bemutatták a sajtónak a magyar női vízilabda-válogatott új szövetségi kapitányát – azaz kapitányait. Ugyanis a sportág honi történetében először két szakvezetője lesz a nemzeti együttesnek Mihók Attila és Cseh Sándor személyében.

Mint ismert: augusztus 23-án a legutóbbi két nagy torna, az Európa-bajnokság (2022, Split, 5. hely) és a világbajnokság (2023, Fukuoka, 6. hely) sikertelensége miatt menesztették a korábbi nyolc évben regnáló szakvezetőt, Bíró Attilát, ezért volt szükség tisztújításra.

Hétfőn először Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke lépett be a sajtótájékoztató helyiségébe, majd hamarosan nyílt az ajtó, és bár fanfárok nem szólaltak meg, bemasírozott Mihók Attila

és Cseh Sándor. Igen, nem véletlenül ketten: nekik szavazott bizalmat a szövetség elnöksége, ők lesznek hétfőtől a magyar női válogatott szakvezetői.

Először a történelemben két szövetségi kapitánya van valamelyik magyar vízilabda-válogatottnak.

Kettejük közül Mihók lesz az, aki meccsel, ő lesz az első az egyenlők között, Cseh a szakmai támogatást adja.

Megbízatásuk a párizsi olimpia befejezéséig szól.

Mindketten régi motorosok a szakmában

Mihók a női bajnokságban ezüstérmes, Bajnokok Ligája-résztevevő Dunaújváros mestere (ezt a pozícióját most fel kell adnia, főállású kapitány lesz). Cseh 2017-ben Bajnokok Ligáját nyert a Szolnoki Dózsa férficsapatával, az utóbbi években pedig a szövetség szakmai igazgatójaként tevékenykedett, az utánpótlás teljes vonaláért felelt. 

Január harmadikán már az Európa-bajnokságon játszik a válogatott, kevés az időnk, alig négy hónap áll rendelkezésre. Az elnökség úgy érezte, ez a két úr a szakmai megújulás záloga. Az első számú cél egyértelmű: a kvótaszerzés, a kijutás a párizsi olimpiára – mondta Madaras Norbert.

Ehhez első körben meg kell nyerni a decemberi Európa-bajnokságot, vagy ha az első két helyen a már olimpikon Spanyolország és Hollandia végez, akkor a harmadik helyet kell megszerezni. A dohai világbajnokságról további két csapat kvalifikál Párizsra. 

Mihók Attila megköszönte az elnökség bizalmát és jelezte, hogy nem könnyű időszakban veszi át a válogatott vezetését. Négy hónap alatt kell felkészülni az olimpiai kvalifikációra, de hisz abban, hogy megoldják a feladatot. Ehhez azonban nagyon jó és szoros együttműködésre lesz szükség a klubokkal. 

Cseh Sándor kiemelte: ebből a projektből nem érdemes kimaradni, ezért is vállalta el a felkérést.

Madaras hozzátette: úgy érzi, a két szakember között megvan a kémia, a teljes szakmai stábot pedig majd csak később nevezik ki. A feladat viszont már adott:

december közepéig fizikailag és persze mentálisan is a csúcsra kell hozni a játékosokat.

Rovatok