Index Vakbarát Hírportál

A Pirate Bay elveszítette az évtized perét

2009. április 17., péntek 12:14

Egy-egy évnyi börtönre és 800 millió forintos pénzbüntetésre ítélte egy svéd bíróság a Pirate Bay torrentszájt üzemeltetőit az évtized kalózperében.

"Nyugalom. Semmi baj nem lesz a Pirate Bayjel, személyesen velünk vagy akár a fájlmegosztással. Ez csak színház, amit a médiának rendeztek" - írta a Pirate Bay egyik üzemeltetője, Peter Sunde a Twitteren, amikor jóval a hivatalos ítélethirdetés előtt megtudta, hogy társaival együtt első fokon elveszítették az évtized kalózperét. "Valójában egy kicsit LOL. Eddig csak a filmekkel történt meg, most meg a bírósági ítéletek is kijönnek a hivatalos közzététel előtt."

Az ítélet hivatalos, péntek délelőtti kihirdetésekor azonban kiderült, hogy ennél jóval súlyosabb a helyzet: Sundét és társait fejenként egy év börtönbüntetésre és 30 millió svéd koronás (kb. 800 millió forintos) pénzbüntetésre ítélték a szerzői jogok megsértésére alkalmas eszköz, vagyis a Pirate Bay felállításáért és üzemeltetéséért.

Az ítéletet megfellebbezik.

Egy éve kezdődött

Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg és Carl Lundström ellen még 2008 januárjában emeltek vádat Svédországban, mondván, hogy a 2003-ban alapított Pirate Bay nevű torrentszájt üzemeltetőiként illegálisan tették lehetővé filmek, zeneszámok és számítógépes programok letöltését. Ezért a hatályos svéd törvények szerint két év börtönbüntetés és 117 millió svéd koronás (nagyjából 3 milliárd forintos) pénzbüntetés járhat, de a per tétje ennél jóval nagyobb volt: nemcsak a fájlmegosztó mozgalom egyik vezéreként ismert Pirate Bay léte, hanem a milliók által napi szinten űzött film- és zenemegosztás gyakorlata került veszélybe.

A tárgyalás idén február 16-án kezdődött Stockholmban, és már a második napon a Pirate Bay-esek kisebb győzelmével folytatódott, mert az ellenük felhozott vádak felét ejtették. A beszámolók szerint ebben jelentős szerepe volt az ügyésznek, Hakan Roswallnak, aki nem tudta bebizonyítani, hogy az általa bemutatott .torrent fájlok valóban a Pirate Bay trackerét (fájlkövetőjét) használták. Frederik Neij, az egyik vádlott szót kért, és azt mondta a bíróságnak, hogy a vád képviselője nem érti a rendszer működését. Így Roswall elejtette a vádat, amely a "szerzői jogok megsértésének elősegítésére" vonatkozott, és azt a "hozzáférés elősegítésére" változtatta.

A King Kong-védelem

A tárgyalás harmadik napján állt elő a Pirate Bay ügyvédje, Per Samuelson az időközben híressé vált King Kong-védelemmel. Az érvelés arra az európai uniós direktívára hivatkozik, amely kimondja, hogy az információs szolgáltatások nem felelősek a rajtuk átmenő információért; ahhoz, hogy felelősségre vonhatók legyenek, nekik maguknak kell kezdeményezniük az információátvitelt. Ezt viszont a Pirate Bay esetében a felhasználók teszik meg. Ráadásul az "elősegítéshez" a jog szerint az kell, hogy az elősegítő és a bűncselekmény elkövetője szoros kapcsolatban álljanak egymással, ezt a kapcsolatot azonban a vádnak nem sikerült bizonyítania. "A vádnak be kell bizonyítania, hogy Carl Lundström személyesen kapcsolatban állt a King Kong nevű felhasználóval, akiről könnyen elképzelhető, hogy a kambodzsai dzsungelben él" – mondta emlékezetes érvelésében Samuelson.

A legviccesebb jelenet a per kilencedik napján következett, amikor a vád által Londonból behívott John Kennedy, a lemezkiadók nemzetközi szövetségének (IFPI) vezetője azt válaszolta a védelem kérdésére, hogy a torrentező felhasználók minden zeneszámot megvásároltak volna, ha nem a netről töltik le őket. Kennedy kijelentését hangos kacajjal fogadta a hallgatóság.

Majd jön egy másik

A per óriási köz- és médiaérdeklődés mellett zajlott, sok újság helyszíni tudósítót küldött Stockholmba, a tárgyalóterem minden nap zsúfolásig telt, az utcákon pedig látványos tüntetések zajlottak. Sokan azt jósolták, hogy a Pirate Bay-esekből egy kedvezőtlen ítélet mártírt csinál, ami hosszú távon csak árt a film- és zeneiparnak. És annak, hogy az ítélet hatására csökkenne a fájlcserélők száma, kevés az esélye. "Amikor megszabadul az ember az egyiktől, felbukkan egy másik, még nagyobb" – mondta a Reutersnek a Forrester egy elemzője. "A fájlcsereprobléma évről évre nagyobb, és a forgalmazók egyre nehezebben tudnak ellene fellépni."

"Szerintem ez felháborító" – mondta Samuelson, a King Kong-os ügyvéd nem sokkal az ítélet kihirdetése után. "Természetesen fellebbezünk. Ez az első szó, nem az utolsó. Az utolsó szó a miénk lesz."

Rovatok