Index Vakbarát Hírportál

Az Index felkerült Budapest térképére

2009. június 18., csütörtök 14:45 | aznap frissítve

Április végén gyermeki örömmel vetettük magunkat a Budapest utcáit lefényképező és digitális térképen megjelenítő román vállalkozás, a Norc Daciái elé. Mostanra beérett munkánk gyümölcse.

Amikor megtudtuk, hogy a Norc nevű román vállalkozás a régióban elsőként térképre helyezhető, kereshető formában lefényképezi Budapestet, úgy, mint a Google Street View, azonnal megszagoltuk a nagy lehetőséget. Csapatunk éjt nappallá téve dolgozott, hogy méltó formában örökítse meg az utókor számára az Index corporate logó mögé bújtatott, mégis mélyen emberi arcát akkori, 2009. április végi állapotában. Fél napon át fúrtuk-faragtuk a betűket, aztán szervezkedtünk, egyezkedtünk, majd gépjárművekkel az akció helyszínére, a wekerletelepi Körző utcába siettünk.

A Norc alkalmazottai a helyszínen vártak minket, és rendkívül készségeseknek bizonyultak: megmutatták a csúcstechnikát, a Daciák tetejére erősített fényképezőgépeket, a raktérbe dugott pc-t és az anyósülés fölé helyezett lcd-képernyőt. Mi több, abba is beleegyeztek, hogy csak akkor induljanak el az autók, amikor betűembereink elfoglalták pozícióikat.

Megkérdeztük, mikor lesznek láthatók a neten a fényképek, és a norcosok két-három hónapot ígértek. Közben a főváros egyes – főleg pesti, belvárosi – részei néhány hete megjelentek a Norcon, de a Wekerletelepre mostanáig kellett várni. Most örömmel jelentjük, hogy az Index humán erőforrásainak segítségével kiírt vállalati logó két helyszínen, a Körző utcában és a szomszédos Esze Tamás utcában is látható.

Azt hozzá kell tennünk, hogy az eddig látottak alapján a Norc jóval nehézkesebben működik, mint a Street View. A navigáció, az utcák bejárása nem túl intuitív, gyakorlást igényel, és a képek is jóval nagyobb kihagyásokkal készülnek, mint a konkurenciánál. Ezért van az, hogy egyes utcákban csak minden második épület látható szemből, és az is, hogy kevés perspektívából lehet megtekinteni az Index élő installációját.

A Norc után nem sokkal a Google is megjelent Budapesten, és ha minden jól megy, azon is rajta leszünk, bár nem ilyen impozáns formában. Addig is itt vannak a linkek a Norcon látható utcaképekhez. Jó szórakozást!

Rovatok