Index Vakbarát Hírportál

Gyorsan jön a Windows 7

2009. október 22., csütörtök 01:10

Leggyorsabban az új számítógépeken terjed a Windows 7, mert önmagában drága, a gyártók viszont igyekeznek a bevezetésével. A legolcsóbb Windows 7-es gép valószínűleg kevesebbe kerül majd, mint az új operációs rendszer legdrágább verziója, az Ultimate.

A Microsoft egy héttel a nemzetközi premier után mutatja be a magyar júzereknek a Windows 7 operációs rendszert, de teljesen fölösleges a Papp László arénába szervezett felhajtás, mert hazánkban állítólag rengetegen letöltötték a próbaverziókat. Most már csak az a kérdés, hogy miként lehet megszerezni az új operációs rendszert.

Megosztó Microsoft

Olvasóink hevesen reagáltak arra a kérdésre, hogy megveszik-e a Windows 7-et, vagy inkább áttérnek valami másra. Magyarországon a Microsoft imidzsét erősen befolyásolja a sokmilliárdos közbeszerzés, amely erősíti az ellentábor dühét, így viszont nagyon sok ember ingyen megismerheti a Microsoft legújabb technológiáit.

Többen kritizálták a Windows 7 magas árát, mert a Microsoft korábban azt ígérte, hogy olcsóbb lesz, mint a Vista. Az is fájó tüske az olvasóink szemében, hogy Magyarországon nem lesz kedvezményes családi csomag, amit az USA és más fejlett országok megkapnak. Jól látszott a válaszokból, és aki új gép vásárlására készül, az jut a leghamarabb Windows 7-hez.

Mindenki mást lát benne

A konkurensek szerint rossz kimondottan rossz irányba halad a Microsoft a Windows 7-tel. „Végignézve a Windows 7 újdonságait, egyet sem találtam közöttük, ami ne lenne már meg egy hétköznapi Mac-en vagy linuxos gépen, úgy ezer éve (pl. powershell, virtuális merevlemez). Két dolog van, ami még mindig a Windows felé húzhatja az embert: néhány szoftvergyártó üzletpolitikai egyezségek miatt még mindig csak Windowsra készíti el a szoftverét; másrészt a Windows sok kulcsalkalmazásába be vannak égetve a zárt szabványok, ami sokakat nem enged kitörni ebből a körből. Mivel az internetes világ és az ennek alapját képező nyílt forráskódú rendszerek szinte kizárólag nyílt szabványokra épülnek, ezt a kettősséget egyre nehezebben lehet fenntartani, nem vagyok benne biztos, hogy a Windows 7-tel ez könnyen sikerülni fog.” – mondta el kérdésünkre Dr. Szentiványi Gábor, a Red Hat Linux magyar disztribútora, az ULX ügyvezető igazgatója.

A beszeljukmac.com Apple-rajongó közösségének vezetője, Dombovári András még tovább megy, szerinte a Windows 7 egyenesen az Apple malmára hajthatja a vizet: „A Microsoft rengeteg pénzt keres a Windows eladásaiból, ne csodálkozzunk hát rajta, ha a Windows 7-et is megpróbálják ráerőltetni a felhasználókra. És ha már a felhasználó is valami újat szeretne, talán most nem egy újabb Windows-ra kellene áttérnie. A Windows 7 megjelenése kiváló lehetőséget jelenthet az Apple számára, hogy szélesítse a macesek körét. Egy ilyen nagyobb szoftveres frissítéskor többen el fognak gondolkozni azon, hogy ne csak az operációs rendszerüket, de az egész számítógépet lecseréljék. Itt jöhet majd képbe az OS X. Ha már új gépet vásárol, miért ne váltson Macre? Elvégre egy új Apple számítógép hasonló árban van, mint egy hasonló kategóriás márkás PC, de annál jóval többet nyújt.”

A rendszer biztonságáról Kiss Zoltánt, a Sicontact vezető IT tanácsadóját kérdeztük, aki bíztató dolgokat mondott: „Mikor mi, a magyar csapat augusztusban elkezdtük tesztelni Win7-en az ESET Smart Securityt és a NOD32-t céges környezetben, már nem volt benne bug, hiba, vagy kényelmetlenség. Szerencsésnek tartom a Windows 7 eddigi sikerét és a várakozást, mert a Vistában kényelmetlen biztonsági funkciók sokkal egyszerűbbek lettek, és olyan felhasználói élményt nyújt, ami miatt a sokkal lyukasabb XP-k leváltásán végre érdemben lehet elgondolkodni. A biztonságosabb rendszert üdvözlöm, de úgy gondolom, hogy ezek után még fontosabb lesz a felhasználói tudatosság, mert könnyebb az emberek becsapásával feltelepíteni egy-egy rosszindulatú programot, mint a rendszer kompromittálásával megtenni ugyanezt.”

A Műegyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek tanszéke már bele is vette a tantervbe az új Windowst. Micskei Zoltán, az Operációs rendszerek tantárgy egyik oktatója kérdésünkre elmondta, hogy már a 2009-es tavaszi félévtől a Windows 7 felépítését tanítják a másodéves informatikushallgatóknak, és hamarosan a laborgyakorlaton is átállnak Vistáról.

Igyekeznek a gyártók

Az előretelepített Windows 7 bevezetéssel kapcsolatos kérdéseinkre a Toshiba válaszolt a leggyorsabban, és azt ígérték, hogy a Windows 7 telepítésében is gyorsak lesznek.

Az év utolsó negyedévében megjelenő összes Toshiba-laptopra Windows 7 lesz telepítve. A cég képviselői az árakkal kapcsolatban elmondták, hogy a 15,6 hüvelykes, Dual Core processzoros gépek közt egészen biztosan lesz olyan, ami körülbelül 150 ezer forintért elvihető, és a gépekre általában a Windows 7 Home Premium változat kerül. Kivétel az NB200-136 típusú netbook, amin a Starter fut majd. Az üzleti gépek még nem mentek gyártásba, de várhatóan azokon is Windows 7 lesz.

November 19-től lesz gyárilag telepített Windows 7 a Dell gépein, amelyek decemberben érkeznek meg a vásárlókhoz. A gyártónak viszont van egy Windows 7 frissítési programja, amelyben a Vistával szállított gépekhez is igényelhető Windows 7, és ehhez csak regisztrálni kell a vásárlás után.

A legolcsóbb Windows 7-es Dell-gép az Inspiron Mini 10v lesz, ami most körülbelül 80 ezer forintért kapható. A Microsoft korábban azt mondta, hogy a Windows 7 Ultimate árát igyekszik 100 ezer forint alatt tartani, tehát könnyen előfordulhat, hogy a legolcsóbb Windows 7-es gép olcsóbb lesz, mint a fullextrás oprendszer. A Dell szerint ez a netbook lesz a legnépszerűbb az otthoni felhasználók körében. A vállalati júzerek a Latitude 2100-at vehetik meg a legolcsóbban, és a Latitude E6400 lesz a csúcsgép.

Noha az Acer még nem adhatta ki a Windows 7-tel felszerelt gépek árát, azt azért elárulta, hogy az áruházak szórólapjain már október 22 előtt megjelennek az ajánlataik. Náluk az összes típuson Windows 7 lesz, és csak külön kérésre telepítenek fel más rendszert. Az Acer szerint nem az új szoftver, hanem inkább a formai újdonságok vonzzák majd a vevőket, például 3D-s kijelzővel felszerelt laptop, amivel ők rukkoltak elő.

Az Asus Eee gépeken 95 ezer forintért megszerezhető lesz a Windows 7, a legdrágább laptopjukon azonban félmillió forintért vihető haza a Windows 7. Szerintük a következő hónapokban a vevők főleg új UL-sorozat hosszú üzemidejű gépei iránt érdeklődnek majd. Mindegyik gépre az operációs rendszer 64 bites verzióját telepítik, a legtöbbre a Home Premium változatot.

A Fujitsunál a százezer forintos Amilo Li3710 lesz a belépő kategória, és arra számítanak, hogy az Amilo Pi3560 vagy a Lifebook P3110 lesz a legnépszerűbb konfiguráció. A legolcsóbb gépük a körülbelül százezer forintos Amilo Li3710 lesz.

Otthoni felhasználóknak eleinte csak Windows 7 Home Premiummal ad gépet a HP, és a legolcsóbb konfiguráció nagyjából 150 ezer forint lesz, a legdrágább pedig ennek a kétszerese. A HP később vezeti be a Windows 7 Starterrel felszerelt netbookokat.

Rovatok