Index Vakbarát Hírportál

Alázza a Google Mapset a Microsoft

2009. december 3., csütörtök 15:40

Finomabb mozgás és több nézet van a Bing Mapsben, mint konkurensében, igaz, egyelőre sokkal kisebb adatbázisból dolgozik a szolgáltatás. Ezt feltölteni azonban csak idő kérdése.

Amikor kiderült, hogy a redmondi cég Bing-néven keresőt indít, sokan a halálba kacagták magukat, aztán kiderült, hogy a szolgáltatás egész jól sikerült. A Bing egyebek közt a hirdetésekre költött 80-100 millió dollárnak köszönhetően az elmúlt hónapokban egyre népszerűbb lett, októberre piaci részesedése elérte a 10 százalékot, míg a Yahoo-nak 18, a Google-nek 65 százalék maradt. Az eredmények hatására már a Google-nek is lépnie kellett, és alig észrevehetően bár, de átszabta keresőfelületét. A Bing térképszolgáltatásának megjelenésére azonban már valamilyen csattanósabb választ kell adnia a Google-nek, mert egy kis csinosítgatás ide már kevés lesz.

Az új szolgáltatás ugyanis a Microsoft Labs-fejlesztette Silverlightnak hála sokkal többet nyújt, mint konkurense. Hogy ezeket a képességeket ki tudjuk használni, telepíteni kell egy öt megabájtos programot, utána jöhet a böngésző újraindítása, más dolgunk azonban nincs, elkezdhetjük használni a Bing Mapset.

Ami egyből feltűnik, az a szokatlanul finom mozgás: míg a Google-nél a közelítés lassú, nehézkes, szaggatott, addig ugyanez a Bingnél akadás mentesen történik. Ezzel a jelenséggel, technológiával egyébként már találkoztam a Seadragon-nevű iPhone-alkalmazásban, ahol hihetetlen nagyítást lehet végrehajtani szaggatás nélkül: a Kongresszusi Könyvtárból például körülbelül kétszáz oldalt digitalizáltak be, amiket a program egyszerre a képernyőre dob, azonban mindegyikbe belenagyíthatunk akár úgy is, hogy a 3,5 colos kijelzőt egyetlen betű foglalja el.

Ugyanez történik Bing Mapsben is: úgy tudunk ráközelíteni egy budapesti utcára a világűrből, hogy egyetlen pillanatra sem szaggat be a kép. De a Silverlight segít be akkor is, amikor a két újszerű szolgáltatást, a Photosynth-et, vagy a Bird's eye-t használjuk.

Előbbi önmagában létező verzióját már kipróbálhattuk kicsivel több mint egy éve, amikor az Index teraszáról vagy száz fotót készítve hagytuk a programnak, hogy összefűzze, és 3D-be pakolja őket. Most az ehhez hasonló gyűjtéseket tudjuk megnézni térképbe ágyazva. Akad köztük néhány Budapesti helyszín is, például a Hősök terét az összefűzött fotók segítségével egész jól körbe tudjuk járni: csak rákattintunk egy részletre a fotón, és a Photosynth megmutatja nekünk a kérdéses területről készült közelebbi fényképet.

A Bird's eye használatához azonban már érdemesebb Amerikába utaznunk: ennek segítségével a magasból, de nem űrből, hanem repülőből készült fotókat nézhetünk a városokról. New York ebből a szögből például úgy néz ki, mint egy megelevenedett SimCity. A legjobb városépítős időket idéző szolgáltatásnak hála négy szemszögből is végigrepülhetünk ugyanazon táj felett, a szkrollozás, mozgás viszont most is dicséretesen akadás mentes.

A technológia talán csak a StreetSide-nézetben fullad ki: bár az utcaszintű, fotókból kialakított nézet álló helyzetből nézve szintén látványos, és körbenézni is könnyedén lehet, ha haladni akarunk az utcán, meg-meg akad a kép, valamint időnként túlságosan elfolyik a táj.

A Bing Maps még túlságosan kevés adattal dolgozik, ám a 264 milliárd dolláros piaci értékű anyacég ügyesen nyúlt a szolgáltatás hóna alá, és a házi laborokból olyan képességeket pakolt bele, amik a Google Maps-ből hiányoztak. Bétának mindenesetre kiváló a Maps, már csak az a kérdés, mikor bukkan fel az első MS-logós autó Budapesten, hogy végigfotózva a várost nekilásson személyiségi jogokat sérteni.

Rovatok