Index Vakbarát Hírportál

A Google Budapesten is leállította a Street View-t

2009. június 19., péntek 16:00 | aznap frissítve

Egy brit faluban a helyiek tiltakozása, Görögországban az adatvédelmi hatóság, Japánban a túl magasra helyezett kamerák okoztak gondot a Google-nek, amely az amerikai nagyvárosok után az európai és ázsiai településeket is szeretné panorámaképen megjeleníteni. Budapest utcáinak május elején vágtak neki a Google-autók, de miután az adatvédelmi biztos kérdésesnek tartotta a Street View jogszerűségét, a Google felkereste Jóri Andrást, majd szép csendben leállította a fotózást.

A Google szép csendben felfüggesztette a főváros utcáinak fényképezését, és egyelőre nem lehet tudni, lesznek-e egyáltalán Budapest-fotók a Google Street View-ban, amely a világ nagyvárosainak utcaképeit jeleníti meg panorámaképeken.

A képeket készítő Opel Astrák május elején jelentek meg Budapesten, de a fotózás anélkül kezdődött el, hogy a cég kikérte volna az adatvédelmi biztos, Jóri András véleményét. Jóri, aki egyébként tagja a Street View-val foglalkozó 29-es számú európai adatvédelmi munkacsoportnak, a fotózás kezdete után nem sokkal az Indexnek azt mondta: „Nem eldöntött kérdés, hogy a Google Street View jogszerűtlen-e". Az mindenesetre tény, hogy a legtöbb európai országban, így Magyarországon is törvény tiltja a személyes adatok – így a járókelők képmása vagy a rendszámok – jogosulatlan kezelését. Márpedig a Google ezeket rögzíti, és bár a publikus Street View-nézetben automatikusan kitakarja őket, az eredeti felvételeket megőrzi, és ez a legtöbb európai országban sérti az adatvédelmi törvényeket. A Google Jóri véleményének nyilvánosságra kerülése után felkereste az adatvédelmi biztos hivatalát, majd az egyeztetés után úgy döntött, önként felfüggeszti a fényképezést Budapesten. A döntés két-két és fél hete született meg, de eddig nem hozták nyilvánosságra, és a Google csak az Index külön kérdésére reagálva erősítette meg a hírt.

A Google kész az együttműködésre

Peter Fleischer, a Google európai adatvédelmi ügyekért felelős tanácsadója a múlt hét végén kiadott közleményében azt írta, a cég ezentúl vállalja, hogy a lakosságot előre értesíti arról, mikor hol folyik a fotózás, bár ez sokszor nehézségekbe ütközik. Fleischer szerint a cég igyekszik eleget tenni a 29-es munkacsoport másik kérésének is, nevezetesen hogy a Google törölje azokat az eredeti felvételeket, amelyeken még látszanak az arcok és a rendszámok. A tanácsadó szerint azért kell megtartani az eredeti képeket, mert az automatikus kitakarás nem működik tökéletesen, és ha a gép hibázik, vagyis olyasmit homályosít el, amit nem kéne, szükség van a nyersanyagra.

A Google a Street View-val több európai országban és Ázsiában is belefutott már az adatvédelmi ügynökségek vagy a civilek tiltakozásába. Idén áprilisban egy brit falu, Broughton lakói megakadályozták, hogy a kamerás autó behajtson a településre, mondván, a Google ezzel megsértené magánszférájukat, és elősegítené a bűnözést. Május elején a cég Görögországban állította le a fényképezést, mert a görög adatvédelmi hatóság pontosan szerette volna tudni, mennyi ideig tárolja a Google a fényképeket, és hogyan tájékoztatja azokat a járókelőket, akikről képek készültek. Nem sokkal később a cég bejelentette, hogy újrafényképezi azokat a japán városokat is, amelyekkel addig elkészült, mert a túl magasra helyezett kamerák beláttak a helyiek udvaraiba, és ez megsértette a helyiek magánszféráját. Május végén a Google a hamburgi adatvédelmi biztostól kapott tizenkét pontos ultimátumot, amelyben az ombudsman kifejtette, hogy a cég nem tesz eleget a Németországban érvényes adatvédelmi előírásoknak.

A Google péntek délután az Indexhez eljuttatott hivatalos válasza:

„Mielőtt elindítanánk a Street View-t, minden országban jó előre felvesszük a kapcsolatot az adatvédelmi hivatallal, és megadjuk a lehetőséget arra, hogy kérdéseket tegyen fel. A magyar adatvédelmi hivatallal először 2008 augusztusában beszéltünk, hogy megbizonyosodjunk róla, nincs probléma projekttel. Ennek folytatásaként nemrég egy találkozón is részt vettünk. Mivel az adatvédelmi hivatal újabb kérdéseket vetett fel és további információt kért, boldogan folytatjuk a párbeszédet és válaszolunk a felmerült kérdésekre. Úgy döntöttünk, hogy erre az időre ideiglenesen felfüggesztjük az utcák fényképezését."

Rovatok