Index Vakbarát Hírportál

Elkergették a Google-t egy brit faluban

2009. április 3., péntek 16:26

Egy kis brit település lakosai megakadályozták, hogy a Google autója fényképeket készítsen házaikról a Street View szolgáltatáshoz. Szerintük egyébként is voltak betörések az elmúlt időben a környéken, a Google Maps-en belül elérhető fényképek pedig csak felbátorítanák a bűnözőket.

Nagy-Britanniában egy kis falu feldühödött lakosai megakadályozták, hogy a Google autója fényképeket készítsen házaikról a Street View szolgáltatáshoz. A Broughtonban élők szerint a cég csak a bűnözőket bátorította volna.

"Nem örülök neki, hogy megsértik a magánszféránkat" - mondta Paul Jacobs a BBC-nek, aki riasztotta a szomszédait miután szerdán az ablakból meglátta az autót. A kocsin egyébként nem volt semmilyen feltűnő felirat, de a tetején elhelyezett gömb alakú, panorámaképeket készítő fényképezőgép azonnal lebuktatta a sofőrt.

Jacobs hozzátette, hogy az elmúlt másfél hónapban három betörés is történt a környéken. A lakók összetrombitálása mellett a férfi a rendőrséget is kihívta. Ez már a Google munkatársának is sok volt, inkább megfordult és elhajtott.

Az utcakép szolgáltatás a Google Maps térképek egyik extrája, ami már egyre több amerikai és európai városban elérhető. 2009. márciusában vezették be Nagy-Britanniában, de már nyolc másik országban is elindították. Lehetőséget ad arra, hogy a térképen rákeresve egy területre ne csak a szokásos klasszikus térkép, műhold vagy hibrid nézetekben jelenjenek meg a területek, hanem szinte élettel telik meg az utca. A Street View-ról a Webisztánon olvashat többet>>>

A kezdeményezést adatvédelmi szempontból korábban már sokan kritizálták. Az Egyesült Államokban egy család a magánszféra megsértésére hivatkozva be is perelte a Google-t, bár végül elvesztették a pert. Az utcanézet ugyanakkor akár a sztárok kukkolását is lehetővé teszi, de még rablókat is lebuktathatnak vele, derül ki a Velvet témában készült cikkéből.

A cég szóvivője szerint az utcanézet teljesen törvényes, elindítása előtt kikérték a megfelelő szervek véleményét. Hozzátette, hogy a tulajdonosok kérvényezhetik, hogy levegyék házukat a szolgáltatásból, emellett a problémás rendszámokat és az arcokat is kitakarják.

Magyarországon még nincs Google Street View, de ha lenne, adatvédelmi szakértők szerint a magánszférára vonatkozó átfogó szabályozás miatt valószínűleg sok szempontból törvénytelennek minősülne.

Rovatok