Index Vakbarát Hírportál

Unalmasék elveszítették a Google elleni pert

2009. február 18., szerda 11:30 | aznap frissítve

Kedden egy amerikai körzeti bíróság elutasította egy pittsburghi házaspár keresetét, akik azt állították, hogy házuk megjelenése a Google Street View-ban mentális szenvedést okozott nekik, és elértéktelenítette otthonukat.

A Google győzelmével végződött kedden az a per, amelyben egy pittsburghi házaspár 25 000 dollárt követelt a cégtől, amiért a Street View-ban megjelent családi házuk és környéke.

Aaron és Christine Boring még tavaly áprilisban indította a pert arra hivatkozva, hogy a Google "jelentős mértékben figyelmen kívül hagyta magánszférához fűződő jogaikat", amikor a Street View-felvételeket készítő jármű behajtott a magánút feliratú táblával jelzett útszakaszra, és lefényképezte a házaspár otthonát. Boringék szerint házuk megjelenése a Google Maps-en mindemellett "mentális szenvedést" okozott nekik, és házuk értékét is csökkentette. Kedden nyilvánosságra hozott határozatában egy pennsylvaniai körzeti bíróság megállapította, hogy a házaspár követelései alaptalanok, és elutasította a keresetet.

A Boring-effektus

A per hírén annak idején jót derült a világ, mert a Boring (unalmas) házaspár kültelki otthona semmiképpen sem egy palota, csak egy festetlen ház egy gazmező közepén, két jókora garázzsal és egy nem túl meggyőző medencével. Az épület ráadásul szerepelt egy helyi ingatlanértékbecslő szájton is, ami megkérdőjelezte az érvelés hitelességét.


Nagyobb térképre váltás

A Google időközben leszedte a Street View-ból a Boring-birtokot, de a baj megtörtént: ahogy azt várni lehetett, a házaspárnak a perrel sikerült akaratlanul is felhívnia magára a figyelmet, címük számos helyen megjelent, és az elmentett képek azóta is keringenek a neten.

A szakirodalom Streisand-effektusnak hívja az ilyet, amióta Barbra Streisand milliókra perelt egy fotóst a házáról készült képek miatt, mire azok önálló életre keltek, és ezernyi szájton tűntek fel.

Google: A 21. században élünk

Boringék persze nincsenek egyedül, az elmúlt fél évben Kaliforniában és Minnesotában is akadtak, akik a házukról készült felvételek eltávolítását követelték a Street View-ból, mondván, hogy a fényképeket készítő Google-kisteherautó magánterületre tévedt.

A cég ezekben az esetekben ugyanazt mondja, amit tavaly nyáron Boringék vádjaira válaszolt: "A mai műholdas képfelvételi technika azt jelenti, hogy tökéletes elzártság (szó szerint privacy, vagyis magánszféra) nem létezik. A felperesek a 21. századi Egyesült Államokban élnek, ahol a törvény nem ítél birtokháborításnak minden egyes, magánterületen tett lépést."

Magyarországon még nincs Google Street View, de ha lenne, adatvédelmi szakértők szerint a magánszférára vonatkozó átfogó szabályozás miatt valószínűleg sok szempontból törvénytelennek minősülne.

Rovatok