Index Vakbarát Hírportál

A Google újrafényképezi Japánt

2009. május 13., szerda 15:34

Japánban az adatvédők tiltakozásának hatására a Google újrafényképezi azt a tizenkét várost, amelyet eddig lefotózott. A cég abban bízik, hogy ha 40 centiméterrel lejjebb ereszti a kamerákat, azok nem látnak át a magánházak kerítései fölött.

Negyven centivel lejjebb eresztik a Japán városok utcát fényképező Google-autók tetején elhelyezett kamerákat, mert a lakók arra panaszkodtak, hogy azok belátnak a házak kerítései mögé.

A Google online térképét, a Google Mapset utcaképekkel kiegészítő Street View autóit adatvédelmi aktivisták korábban már próbálták leállítani Japánban, de a céget ez nem tántorította el, és Tokió mellett további tizenegy városról készített panorámaképeket. Szerdán azonban a cég tokiói irodája bejelentette, hogy a panaszok nyomán alacsonyabbra helyezi az autók tetejére rögzített kamerát, és újrajárja az utcákat. „Kétségtelenül felmerültek aggályok" – mondta a Reutersnek a Google egy tokiói szóvivője. „Elgondolkodtunk azon, hogy mit tehetünk cégként, és igyekeztünk felelősségteljesen viselkedni."

Bár a Google a Japánban készült képeken ugyanúgy kitakarja az autók rendszámait, mint az USA-ban és Európában, a jelek szerint az adatvédőknek ez nem volt elég. A cég ugyanakkor nem tervezi, hogy abbahagyja a fotózást, és a kamera leeresztésével próbál eleget tenni az adatvédelmi követelményeknek.

Mennyi a 40?

Nem tudni, pontosan mekkora összmagasságot jelent majd az a 40 centi, amennyivel a fotózást újrakezdő kamerák alacsonyabban lesznek. A Budapestet fényképező Opel Astrák a műszerfalra ragasztott matrica szerint a felépítménnyel együtt 3,1 méter magasak. A Google Japánban nem Astrákat, hanem Toyota Priusokat használ, és a róluk készült képek szerint a felépítmény is teljesen más konstrukció, mint a Magyarországon használatos. Ha az abszolút magasság azonos, a japán Priusok leeresztett kamerával együtt 270 centi magasak lesznek majd.

A Szendai külvárosában készített, és már publikus Street View-felvételek szerint például nem biztos, hogy sok adatvédelmi aggályt ki lehet küszöbölni a 40 centis ejtéssel: sok helyen átlátszó a kerítés, ahol meg elég magas, ott eddig sem látott át rajta a kamera.

A Street View ellen eddig több ország adatvédői is tiltakoztak, de a legmesszebb a görög adatvédelmi hatóság jutott, amely hétfőn az adatkezelésre vonatkozó kérdések tisztázásáig leparancsolta a Google-autókat az utcákról.

Magyarországon a Google csak kedden, vagyis a görög tiltás hírének nyilvánosságra kerülése után kereste meg hivatalosan az illetékeseket. Jóri András adatvédelmi biztos nem tervezi, hogy leállítja a fotózást, ő az EU adatvédelmi munkacsoportjának egységes véleményére vár, és annak ismeretében alakítja majd ki álláspontját.

Rovatok