Index Vakbarát Hírportál

A görögök leállították a Google Street View-t

2009. május 12., kedd 15:27 | aznap frissítve

Az Európai Unió illetékes munkacsoportja már egy ideje fontolgatja, mihez kezdjen a Street View-val, mert a Google panorámakép-szolgáltatása számos tagország adatvédelmi törvényeit sérti. A munkacsoport egyik tagja, a magyar adatvédelmi biztos szerint is aggályos az utcák lefényképezése, de Jóri András a közös álláspont kialakítása előtt nem javasolta a fényképezés leállítását. Görög kollégái viszont nem teketóriáztak, hétfőn leparancsolták a Google autóit az utcákról.

Hétfőn a görög adatvédelmi hatóság megtiltotta a Google-nek, hogy további fényképeket készítsen az ország utcáiról a Street View térképes alkalmazáshoz, írta kedden a Breitbart.com.

A hír szerint a görög hivatal arra vár, hogy a Google elárulja, mennyi ideig tárolja az elkészült fényképeket, és milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy tájékoztassa jogaikról a fotókon szereplő járókelőket. A hivatal ezzel egy időben felfüggesztette a kapou.gr, a Street View-hoz hasonló, Athén, Thesszaloniki és Lárisza utcáit megjelenítő szolgáltatásának működését is. A Kapou-ra látogatókat egy stoptáblába ütközött autó képe fogadja, és az oldalon olvasható üzenet szerint a szolgáltatás frissítések miatt elérhetetlen.

Simon Davies, a brit Privacy International igazgatója a hír hallatán azt nyilatkozta a BBC-nek: „Ez rámutat a szabályozó szervek közötti különbségre – vannak, akik megengedik a nyilvános terek kihasználását, mások elismerik, hogy az emberek magánszféráját meg kell védeni. Most a dominóelv beindulására várunk, hiszen a görög döntés olyan példát állít, amelyet mások is követhetnek – meglátjuk, mi történik Közép-Európában."

Street View v. Greek View

A Street View először az USA-ban, 2007 májusában jelent meg. Az európai hadjárat tavaly nyáron kezdődött Franciaországban, a Tour de France szakaszainak lefényképezésével, aztán jöttek a spanyol, majd az olasz nagyvárosok, 2008 decemberében Nagy-Britannia, idén tavasszal Hollandia. Most az alábbi országok nagyvárosaiban működik a szolgáltatás:

Közben sokan rájöttek a Street View által még lefedetlen területekben rejlő lehetőségre, így a görög Kapou mellett a román Norc is fényképezni kezdte az utcákat – míg az előbbi csak Görögországban, az utóbbi Közép-Kelet-Európa több országában, így Romániában, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, sőt Ausztriában is.

Ezzel szinte egy időben a Google is elindult kelet felé, a kamerával felszerelt autókat lehetett látni Európa szinte minden országában, Norvégiától Svájcon át Lengyelországig, Budapesttől Bukarestig.

A fotózás azonban számos adatvédelmi aggályt felvet: „Az európai adatvédelmi törvények betartásán múlik, hogy üzletileg sikeres lesz-e, vagy elbukik" – mondta kevéssel a Street View első franciaországi megjelenése előtt Peter Hastinx európai adatvédelmi biztos. „Ha nem tartják be a törvényt, az valószínűleg perekhez vezet majd, és úgy gondolom, azt komolyan megsínylik majd."

Itthon is aggályos

Zavarja, ha látszik a Street View-n?

  • 1284
    Csak akkor zavar, ha épp az autópálya közepén pisilek, vagy meztelenül napozom.
  • 1231
    Nem zavar
  • 567
    Zavar

Néhány nappal a Google-autók budapesti megjelenése után a magyarországi adatvédelmi biztos is potenciálisan veszélyesnek nevezte a Google Street View által készített képeket. Jóri András, aki egyébként az EU adatvédelmi munkacsoportjának tagjaként egy ideje foglalkozik már a témával, a múlt héten azt mondta az Indexnek, hogy innovatív ugyan a Street View, de veszélyes is: nem lehet tudni, mihez kezd a Google az adatokkal; ezen kívül a szolgáltatás nemzetbiztonsági és bűnmegelőzési aggályokat is felvet. Jóri ugyanakkor nem fogalmazott meg végleges álláspontot a kérdésben, véleményét az uniós vizsgálat eredményeit figyelembe véve alakítja majd ki.

A Google a görögországi hírre reagálva az Indexhez eljuttatott hivatalos közleményében kedden azt írta: „Nem láttuk az adatvédelmi hivatal levelét, de kapcsolatba léptünk velük, és kértünk egy példányt. ... A Google nagyon komolyan veszi a magánszférát, azért vezettük be az arcok és a rendszámok elhomályosítását, hogy biztosítsuk: a Street View tekintettel lesz a helyi szokásokra, amikor elindul Görögországban. Korábban beszéltünk a hivatallal, hogy megértessük vele, milyen fontosnak tekintjük a magánszféra védelmét."

Jóri András elmondta: a Google nem kereste fel az adatvédelmi biztos hivatalát, mielőtt fotózni kezdett volna Budapesten. Az utóbbi órákban azonban, tehát a görögországi események után konzultációt kértek tőle, és „a tájékozódás folyamatban van".

Az adatvédelmi biztosnak van jogalapja leállíttatni a fényképezést, ha bebizonyosodik, hogy a Google jogsértő módon járt el. Jóri András azoban „nem híve a betiltásnak, úgy véli, hogy az európai konszenzus megszületése lényeges ez ügyben, mert nem kizárólag helyi jelenségről van szó, s újszerű megismerését nyújtja minden városnak, amelyet feltérképez" – áll a biztosnak az Indexhez eljuttatott levelében.

A Google kedden késő délután újabb sajtóközleményt adott ki, amelyben azt írja: "A Street View-t nem tiltották be Görögországban. A görög adatvédelmi hivatal további információkat kért tőlünk, és mi boldogan teljesítjük kérésüket, és megadjuk a kért információt. Időközben megvitatjuk, hogy folytathatjuk-e a fotózást."

A közlemény szerint "a görög hatóság azt kérte, hogy állítsuk le az autókat, amíg tart a helyzetértékelés."

Rovatok