Index Vakbarát Hírportál

A Google is fölöslegessé teszi a Flasht

2010. április 15., csütörtök 09:36

Az Apple is megmondta, hogy nem kell Flash az internetes videók lejátszásához, és a legfrissebb hírek szerint a Google is a kezdeményezés mögé áll. A webes videók lejátszásához nem lesz szükség kiegészítőre, csak szabványos böngészőre.

A Flash kiváló eszköz, amivel a webdizájnerek egyszerűen tudnak szép és látványos illusztrációkat készíteni. A videók lejátszásához viszont teljesen fölösleges, hiszen csak néhány egyszerű gombot kell leprogramozni, amelyekkel megállítható és elindítható a film.

A Google nemrég vett magának egy videokódolót, a VP8-at, amit a pletykák szerint májusban nyílt forráskódúvá tesz. Ha ez megtörténik, akkor a Firefox és az összes többi böngésző szabadon felhasználhatja a kodeket. Így a webes videózáshoz nem lesz szükség Flashre, bőven elég lesz egy szabványos, HTML5 kódot futtató böngésző.

Két szekértábor

Jelenleg a Google Chrome és a YouTube, a Microsoft Internet Explorer 9, illetve az Apple Safari böngészője (beleértve az iPhone és az iPad böngészőit is) a H.264 nevű kodeket használják. Ez sokak szerint jobb minőségű a nyílt és ingyenes Ogg Theora kodeknél, amit például az Opera és a Mozilla Firefox használ.

A Mozilla és sok más cég azért nem hajlandó H.264-et használni, mert előfordulhat, hogy idővel licencdíjat kell fizetni érte. Bár a H.264-et kezelő MPEG LA szervezet megígérte, hogy 2016-ig nem kér pénzt a kodekért, ez nem győzte meg a kételkedőket.

Egyesített erők?

Itt jön képbe a Google kodekje. A VP8 jó minőségű, és ha nyílt forráskódú lesz, akkor nem lesznek licencelési problémák. Már csak az a kérdéses, hogy a H.264 mellett elkötelezett cégek akarják-e használni, vagy inkább maradnak a jól bevált megoldásuk mellett. Akárhogyan döntenek, a végeredmény úgyis az lesz, hogy e két kódolóval bármely böngészőben lehet majd videókat nézni, Flash nélkül.

Rovatok