Index Vakbarát Hírportál

Itthon le kell adni a talált prototípusokat

2010. május 25., kedd 09:32

Ha Magyarországon megtalálnánk egy telefont prototípusát, le kellene adni az önkormányzatnál, nem adhatnánk el a médiának, de még csak meg sem tarthatnánk. Az Apple és a Gizmodo közti harc az elvesztett iPhone körül nem csitul, házkutatások, letartóztatások és véget nem érő vita folyik az esetről.

Házkutatás, feljelentés, több millió új látogató – április végén a Gizmodóhoz került az iPhone szupertitkos új telefonjának a prototípusa, a blog pedig lefényképezte, szétszerelte, tesztelte és persze meg is írt mindent a mobilról. És itt kezdődtek a problémák és a véget nem érő viták a Gizmodo eljárásáról, és az Apple reakcióiról. Közben szinte ugyanazon a héten minden információ kiszivárgott a Nokia egyik új mobiljáról is, de egyrészt ez nem okozott kavart ekkora port, másrészt a cég is máshogy áll hozzá a kérdéshez.

Mielőtt a jogi kérdésekre térnénk rá, nézzük meg, mi is történt pontosan. Április 18-án az Engadgeten megjelent néhány homályos kép egy addig nem látott mobilról, melyet az új, negyedik generációs iPhone-ként azonosítottak be. A blogon azt írták akkor, hogy a telefont egy San Jose-i bárban vesztette el valaki. Másnap a Gizmodo egy fotókkal és videókkal teletűzdelt posztot hozott ugyanarról a mobilról, az iPhone 4G-ről. Erről a telefonról is azt mondták, hogy egy bárban találták meg, Redwood Cityben.

Innentől felgyorsultak az események, kiderült, hogy a mobilt még március közepén vesztette el egy Apple-alkalmazott a San Francisco zöldövezetében, Redwood Cityben lévő bárban. A Gawker Media (a Gizmodo tulajdonosa) pedig ötezer dollárt fizetett a megtalált prototípusért. Az Apple azt állítja, hogy lopott és visszaköveteli. Állítólag maga Steve Jobs hívta fel a Gizmodo főszerkesztőjét. Egy héttel a poszt megjelenése után a rendőrség behatolt a poszt írójának, Jason Chennek a lakásába és lefoglalta a gépeit.

Lesznek következmények?

Az ügynek itt sincs vége, a Gawker jogászai szerint a rendőrségnek nem lett volna joga elvinni a gépeket, hiszen Jason Chent, mint újságírót védik a törvények az efféle házkutatások ellen. Ráadásul az újságírót majdnem minden esetben védik a házkutatások ellen, hiába vetődik fel a gyanú, hogy törvényt szegett – állítja egy amerikai alkotmányjogász. A megoldás az lett volna, ha beidézik Jason Chent, és arra kötelezik, hogy adja át a mobilt.

Az ügy rengeteg kérdést felvet, történt valamilyen bűncselekmény az egész folyamatban? A telefont elvesztették és nem ellopták, bár az Apple ennek az ellenkezőjét állítja. A mobil megtalálója, egy 21 éves egyetemista mindent megtett annak érdekében, hogy a termék visszakerüljön a tulajdonosához? A megtaláló ügyvédje szerint ügyfele sajnálja hibáját, hogy nem tett meg többet ezért. A Gizmodónak azért adta el, hogy tesztelni tudják, szerinte semmi rosszat nem tett azzal, hogy odaadta a techsajtónak a mobilt.

A Santa Clara Egyetem jogászprofesszora szerint az Apple nem sok mindent tud tenni, a telefont egy fatális hiba miatt került nyilvánosságra, de hiába támad tucatnyi ügyvéddel a cég, legfeljebb annyit tudnak elérni, hogy az esetleges következő megtaláló óvatosabb lesz. Van azonban egy másik olvasata is az ügynek, 1872 óta érvényben lévő kaliforniai törvények szerint bárki, aki olyan elveszett tárgyat talál, amelyről tudja vagy sejti, hogy kinek a tulajdona, de azt megtartja magának, lopást követ el, ez alól pedig az újságírók sem jelentenek kivételt. Persze mit jelent, az, hogy tudomása van arról, hogy lopott – erről voltak viták korábban. Amúgy a kaliforniai törvények szerint minden megtalált tárgyat, melynek értéke száz dollár felett van, át kell adni a rendőrségnek.

Az efféle szivárgások egyáltalán nem szokatlanok, a technológia világában rendszeresen kiszivárognak fotók, videók, specifikációk a legújabb termékekről. Nemegyszer maga a cég szivárogtat, hogy egyrészt lemérje a várható reakciókat, másrészt az információk óvatos adagolásával mesterien lehet pörgetni az adott termék körüli hájpot. Az Apple rengeteg esetben jár el így, a termékbemutatók előtti napokon tucatszámra érkeznek a biztosabbnál biztosabb forrásokból származó pletykák, így a bejelentésre az erre fogékonyak már transzban várják Steve Jobsot, az Apple vezérét.

Egy gyerek hiányzik

A Nokia sem úszta meg, ugyanazon a héten, amikor az új iPhone a Gizmodo kezébe került, egy orosz blog megszerezte az N8-as prototípusát és írt egy nem túl hízelgő posztot a mobilról. A poszt végigfutott a mobillal foglalkozó szájtokon, hiszen ez volt az első részletesebb teszt a régóta várt készülékről. Ráadásul a tesztelő nem írt róla szépeket, eléggé lehúzta az új operációs rendszerrel, a Symbian^3-mal felszerelt mobilt.

A Nokia teljesen máshogyan reagált, mint az Apple. Bemutatta az N8-ast, és egy közleményben válaszolt az orosz blogger posztjára. Magyarázatuk szerint a kikerült prototípuson a szoftver egy nem végleges verziója volt, így a tesztelő által észlelt hibák ennek köszönhetők. A Nokia szerint nem ez az első eset, hogy egy be nem jelentett termékről jelennek meg információk, ráadásul maga az említett blog is többször jelentetett meg hasonló információt. A cég szerint egyértelműen bentről szivárogtat valaki, őt megpróbálják megtalálni és leállítani. A szívhez szóló közlemény végén még visszakérik a prototípust, most, hogy már hivatalosan is bemutatták a mobilt.

Magyar valóság

Magyarországon kormányrendelet szabályozza, mi a teendő a talált tárgyakkal. Egy 1960-as jogszabály szerint a megtaláló köteles a talált dolgot nyolc napon belül tulajdonosának visszaadni (ha tudja kiről van szó), vagy az önkormányzat jegyzőjének leadni. Ha mindennapi használati tárgyról van szó, akkor a megtaláló igényt tarthat rá. Az önkormányzat három hónapig őrzi a tárgyat, ha a tulajdonosa nem jelentkezik ez idő alatt, akkor a megtaláló elviheti. De csak egy év múlva lesz a tulajdona, addig csak használhatja.

A fentiekből is látható, hogy a talált mobilt Magyarországon nem lehetett volna eladni valamely újságnak. Három hónap után elvihettük volna, mint használati tárgyat, de addigra már hivatalosan is bejelentették volna.

Rovatok