Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Orbánra mutat

2010. június 1., kedd 11:53

A gyurcsany.hu-ra az orban.hu jön be a böngészőben. A jelenséget az okozta, hogy a két oldal ugyanoda mutatott, amire az Index hívta fel a kormányzati kommunikációs központ figyelmét.

Különös parajelenséget produkál a gyurcsany.hu: ha valaki beírja a címet a böngészőbe, a kettővel korábbi miniszterelnök szájtja helyett Orbán Viktor mostani miniszterelnök oldala jelenik meg a böngészőben. A gyurcsany.hu tartalma ránézésre megegyezik az orban.hu, az orbanviktor.hu és a miniszterelnok.hu tartalmával, így például a gyurcsany.hu/csalad/ címen ugyanúgy Lévai Anikó és a gyerekek mosolyognak Orbán Viktor társaságában, mint az orban.hu/csalad/ címen.

Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációs központ vezetője az Indextől értesült a jelenségről. Kovács azt mondta, hogy a hivatal nem tudott az ügyről, és nem adott rá magyarázatot.

A megoldás kulcsa az Ionlabnél volt

A weboldalak történelmi változatait tároló archive.org szerint a gyurcsany.hu 2007-ben a miniszterelnok.hu-ra mutatott, és abban az évben még valóban az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc szájtja volt elérhető a címen, hírekkel, képekkel és az optimista  „Nemzeti stratégia 2007-2032” feliratú linkkel. A 2008-as archív változatban már csak a szájtot fenntartó cégre, az Ionlab Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-re mutató link volt fent. Az Ionlab olyan ügyfelekkel büszkélkedik, mint a Gazdasági Versenyhivatal, a Kopint-Datorg Zrt. és a Pénzügykutató Zrt.

Az Ionlab munkatársai érdeklődésünkre elmondták, hogy a gyurcsany.hu-t évek óta a cég hosztolja, é a cím a miniszterelnok.hu-ra mutatott, aztán úgy maradt. A most észlelt furcsaság azért következett be, mert időközben a miniszterelnok.hu-t az orban.hu-ra irányították, így lett Gyurcsányból miniszterelnök, miniszterelnökből meg Orbán. Az Ionlab azonnali intézkedést ígért.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt nem sikerült elérnünk.

A kommunikációs központ hétfőn azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a legtöbb  minisztériumi szájt kezdőlapja elé hatalmas „OMG" kezdetű  feliratot tett, amelyben a kormányzati szájtok kaotikus voltára panaszkodott, és azt ígérte, rendet tesz.

Update: a hibát kedd délre kijavították, a gyurcsany.hu-t a http://kapcsolat.hu/blog/gyurcsany/ címre irányították.

Rovatok