Index Vakbarát Hírportál

OMG, fejlesztés alatt az állami honlapok!

2010. május 31., hétfő 11:25 | aznap frissítve

A minisztériumi honlapokon hétfő óta megjelenő üzenet szerint rendet tesz a kormány az állami honlapokon. Az egységes arculat biztos, minden más egyelőre titok.

„Az új kormány rendet akar tenni az állami honlapok területén is” – ezzel a mondattal kezdődik az üzenet, ami hétfő reggel óta minden minisztériumi honlapon fogadja a látogatót. A szöveg szerint a kormány egységes arculatot szeretne látni minden állami honlapon – ezt most maga az üzenet meg is valósítja, mert a Külügyminisztériumtól a Miniszterelnöki Hivatalon át a Honvédelmi Minisztériumig minden kezdőlap előtt ugyanaz az oldal fogadja a látogatót.

OMG – WTF?

Az üzenet megfogalmazása és címe – a netes szlengből OMG, vagyis „oh my god”, ami nagyjából a magyar „Úristen!” felkiáltásnak felel meg, és a cím után rá is linkel a szöveg – arra utal, hogy az Orbán-kormány szakpolitikusai kisebb pánikba estek, amikor meglátták, hogy mit hagyott rájuk az előző rezsim.

„Az átadás-átvétel pillanatában összesen 443 domain név volt a kormányzat birtokában, közülük 125-ön található valamilyen tartalom” – fogalmaz a közlemény, majd megígéri, hogy a felesleges doméneket kidobják.

IMHO a szakpolitikusok nem gondolkodtak sokat a lépésen, legalábbis nem utal sok tervezésre, hogy a kormány szombaton megalakul, hétfőn pedig kitesznek egy nagy „fejlesztés alatt” táblát minden minisztériumi honlapra. AFAIK, az üzenetről egyébként tovább lehet kattintani a régi tartalomra.

BTW, az üzenet állami honlapokról beszél, de csak a minisztériumi honlapokon jelent meg a szöveg. A Parlament.hu, a Magyarorszag.hu továbbra is régi kezdőlappal indul, nem is beszélve például az Infokommunikációs Államtitkárság honlapjáról. A kormany.hu-t viszont már hétvégén ASAP átirányították a kozigazgatas.magyaroszag.hu-ra, a miniszterelnok.hu pedig tükrözi az orbanviktor.hu-t.

Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációs központ vezetője IRL megkeresésünkre elmondta, tarthatatlan állapotok uralkodnak a honlapokat működtető 68 szerveren. Hogy pontosan milyen fejlesztéseket terveznek, nem árulta el.

EPIC FAIL

Bármekkora is a reformhév, a megvalósítás nem sikerült tökéletesre: a meh.hu címet a böngészőbe írva délelőtt az OMG-tartalmú kiáltvány jött elő, de a www.meh.hu-ra kattintva az eredeti, érintetlen oldal volt megtekinthető. A következetlenséget délutánra már javították.

Az omg-zés kapcsán is kiderült, hogy nem feltétlenül jó ötlet egy minisztériumnak olyan oldalra linkelnie, amit bárki tud szerkeszteni. Az OMG-t megmagyarázó Wikiszótár-oldal felhasználói ugyanis a nap során többször megváltoztatták a rövidítés magyarázatát. A lenti csak egy példa a sok közül, a teljes laptörténet itt található.

MOTD

OMG*

Az új kormány rendet akar tenni az állami honlapok területén is. Úgy véljük, a jelenlegi helyzet méltatlan az országhoz: a minisztériumi oldalak nélkülöznek bármiféle egységes szerkezetet és arculatot, a honlapok közül jónéhány technikailag elavult, felépítésében és tartalmában pedig zavaros, átgondolatlan.

A rendelkezésünkre bocsátott információk szerint az átadás-átvétel pillanatában összesen 443 domain név volt a kormányzat birtokában, közülük 125-ön található valamilyen tartalom. Meg fogjuk vizsgálni valamennyit. Döntünk arról, van-e létjogosultságuk, és ha igen, jelenlegi formájukban működhetnek-e tovább, vagy átalakításra szorulnak.

Mindez hatalmas munkát jelent.

Nekiálltunk.

Rovatok