Index Vakbarát Hírportál

George Lucas perel a halálos fénykard miatt

2010. július 8., csütörtök 15:16

A Lucasfilm perel, mert a világ legerősebb lézerével működő kütyüt az engedélye nélkül gyártják, és úgy néz ki, mint a Star Wars filmek fénykardjainak markolata. A gyártó szerint nem úgy néz ki.

Egy hónapja került kereskedelmi forgalomba a hongkongi Wicked Lasers cég S3 Spyder Arctic nevű lézermutatója, amit úgy reklámoztak, mint a világ legerősebb lézere, ami elfér a zsebben. Ebben valószínűleg igazuk is volt a marketingeseknek, hiszen az 1 wattos lézersugár nagyságrendekkel erősebb, mint a piacon levő hasonló kütyüké.

Lett is óriási botrány a készülék körül (ami valószínűleg jobbat tett az eladásoknak, mint bármilyen reklámkampány): szakértők elmondták, hogy be kellene tiltani, borzasztó veszélyes, szemre irányítva megvakíthat, a bőrön égési sérüléseket okozhat, növeli a rák kialakulásának kockázatát, és megzavarhat érzékeny műszereket, például egy repülőgép pilótafülkéjében. Egyszóval akár halálos veszélyt is jelenthet a meggondolatlan használata.

Az S3 Spyder egyébként 200 dollárba kerül, ami 10-20-szor annyi, mint a hasonló lézermutatók ára, viszont ugyanazt tudja, mint a konkurensek: egy pici piros lézerpöttyöt jelenít meg, ami remekül alkalmazható például prezentációknál a projektor képén, vagy előadásokon a táblán mutogatni vele. Vagy éppen megtréfálni vele ismeretleneket, mivel piros pötty teljesen ugyanúgy néz ki, mint a filmekben a mesterlövészpuskák célzófénye (a valóságban inkább az infravörös, láthatatlan célzófényt alkalmazzák).

A céget most George Lucas perelte be, mert a kütyü meglehetősen hasonlít a Star Wars filmek fénykardjainak markolatára. A Lucasfilm egyrészt azért perel, mert a Wicked Lasersnek nincs engedélye ilyesmire (egyébként léteznek kisebb teljesítményű, hivatalos licenc alapján gyártott fénykard-lézermutatók), másrészt éppen azért, mert veszélyes a használata, így minden baleset, amit a kütyü okoz, közvetve a Lucasfilm hírnevét is rontja. A hongkongi cég vezetője azzal védekezik, hogy már maga a feltételezés is nevetséges, hogy a lézermutató kialakításának bármi köze lenne a filmekben látott fénykardok kinézetéhez.

A botrányok első hullámának hatására egyébként a cég átalakította kicsit a nem-is-fénykard fénykardot: két intenzitási fokozatot tett a lézerre (az alapbeállítás az alacsonyabb), plusz biztonsági zárat, és egy gyakorló lencsét, ami 80 százalékkal csökkenti a lézer erejét (ezzel lehet az új vásárlóknak veszélytelenül megtanulni a kütyü használatát).

Rovatok