Index Vakbarát Hírportál

A Google és a Verizon szerint nincs titkos paktum

2010. augusztus 6., péntek 11:16

Nyilatkozatháborúba torkollt a New York Times szerdai értesülése, miszerint a Google és az USA egyik legnagyobb telekommunikációs cége, a Verizon titkos megállapodást készül kötni egymással. A Times szerint a Google fizetne a Verizonnak azért, hogy a felhasználók minél gyorsabban elérjék szolgáltatásait. A két érintett cég tagad.

A Google és a Verizon is tagadja, hogy olyan megállapodást készül kötni, amely megsértené a hálózati semlegesség, a net neutrality elvét. A New York Times meg nem nevezett forrásokra hivatkozva szerdán azt írta, hogy egy titkos paktum értelmében a Google fizetni készül a Verizonnak azért, hogy az általa üzemeltetett netes szolgáltatásokhoz  – többek között a YouTube-videókhoz – gyorsabban férjenek hozzá a felhasználók. Egy ilyen megállapodás megsértené azt az íratlan alapelvet, miszerint a neten minden adat egyenlő, és nem szabad előnyben részesíteni az egyik szolgáltatást a másikkal szemben. A Times értesülésében az a legmeglepőbb, hogy mindezidáig épp a Google volt a hálózati semlegesség legelkötelezettebb híve.

Két nem, egy igen

A Google azt állítja, hogy nincs szó semmilyen, a Times által emlegetett paktumról. „Ugyanolyan elkötelezettek vagyunk a nyílt internet iránt, mint eddig. A New York Times egész egyszerűen téved. Semmilyen beszélgetést nem folytattunk a Verizonnal, amiben arról lett volna szó, hogy fizetnék a Google vagy a YouTube adatforgalmának átviteléért” – mondta Mistique Cano, a cég szóvivője.

A Verizon nyilatkozatban cáfolta a Times értesüléseit: „Az a célunk, hogy olyan internetes szabályozási rendszert teremtsünk, amely biztosítja a nyíltságot és az elszámoltathatóságot, és magába foglalja a hírközlési felügyelet (FCC) jogosultságait, miközben megmarad a befektetés és az innováció.”

A New York Times szóvivője, Diane McNulty közölte, hogy a lap kiáll a sztori mellett, és az értesülések olyan forrásoktól származnak, akik tudják, mi zajlik a Google és a Verizon közötti tárgyalásokon.

Rovatok