Index Vakbarát Hírportál

Elkezdik gyártani a 35 dolláros tabletet

2010. szeptember 10., péntek 16:55

Találtak gyártót a készülékhez. Először százezer darab készül tesztelési céllal, és ha minden jól megy, a diákok a jövő év második felében juthatnak hozzá.

Egy indiai hardvergyártó vállalat készíti el a júliusban bemutatott 35 dolláros táblagépet. A több mint 64 ezer embert foglalkoztató HCL-csoport első lépésben százezer darabot gyárt a helyi műszaki egyetemek és kutatóintézetek együttműködésében kifejlesztett, rekordolcsó számítógépből. Az első széria darabjait a mérnökök „országszerte intenzív laboratóriumi és helyszíni teszteknek vetik alá”, a sorozatgyártás ezt követően indulhat majd be.

A felvázolt ütemterv szerint e tesztpéldányokat január 10-re kell leszállítania gyártónak. Ha a termék a próbákon megállja a helyét, a minisztérium egymillió darabot rendel, majd oszt szét a felsőoktatásban tanuló hallgatók között. Erre várhatóan a jövő év második felében kerül majd sor.

Amint arról beszámoltunk, az indiai tableten Google Android operációs rendszer fut. A készülékben 2 GB memória, wifivezérlő, webkamera, mini USB-csatlakozó, MiniSD-kártyaolvasó, SIM kártyafoglalat, továbbá video- és fülhallgató-kimenet is található. Gyenge pontja az érintőceruzával is használható rezisztív érintőképernyő, amely nem túl érzékeny, bár ilyen költségvetés mellett az iPadéhez hasonlóan kezesbárányként reagáló felületet aligha lehet elvárni.

Korábban Kapil Sibal oktatási miniszter azt mondta: egymillió darabos megrendelés esetén érhető el a 35 dolláros gyártási költség. Ez azonban csak a készülék bekerülési költsége, ennyiért tudják továbbadni az első lépcsőben célközönségnek számító oktatási intézményeknek, egyetemeknek. A kiskereskedelemben ez az ár nem lenne tartható, mivel a forgalmazásnak egyéb járulékos költségei is vannak – tette hozzá.

A tárca célja hosszú távon az, hogy a termék árát 10 dollárra szorítsa le.

Rovatok