Index Vakbarát Hírportál

Színesedik az elektronikus tinta

2010. november 8., hétfő 16:20

Először egy kínai gyártónál jelennek meg a színes e-tintát használó ekönyv-olvasók, az ismert márkák inkább lcd-vel színesítik eszközeiket. Az e-tinta kevesebbet fogyaszt, de nem olyan csilivili, mint az lcd.

A kínai Hanvon Technology kedden bemutat egy új ekönyv-olvasót, amely már színes képeket is meg tud jeleníteni. Ez nem tűnik nagy kunsztnak az iPad megjelenése után fél évvel, csakhogy a Hanvon az E Ink színes elektronikus tintáját használja.

Jelenleg a könyvolvasók 90 százaléka (Amazon Kindle, Sony eReader, Nook) az E Ink fekete-fehér technológiájára épül. A gyártók azonban elég hamar rájöttek, hogy színesíteniük kell a megjelenítőket, mert az online könyvesboltokban csak így tudnak magazinokat és albumokat eladni.

Az E Ink mellett szól, hogy kevés áramot fogyaszt, a könyvolvasók üzemideje hetekben mérhető. Ezzel szemben az lcd jó, ha kibír fél napot. Ugyanakkor az e-tinta komoly hátránya, hogy messze nem olyan színes és fényes, mint az lcd. A színes e-tintával kirajzolt képek a kifakult fényképekre hasonlítanak.

Az ismert márkák az lcd-t választották. A New York Times szerint az Amazon csak akkor foglalkozik a színes E Ink tintával, amikor a technológia kiforrott lesz. Ez érthető, az amerikai vállalat nemrég adott ki egy kontrasztosabb Kindle-t, és a felhasználók ezután nem biztos, hogy jól fogadnának egy színes és homályos ekönyv-olvasót.

A Hanvon színes kütyüje, amely 9,68 hüvelykes kijelzőt kapott, márciustól lesz lesz kapható Kínában 440 dollárért.

Rovatok