Index Vakbarát Hírportál

Milyen tévét vegyünk?

2010. december 22., szerda 10:52

Már évek óta a nagyképernyős lapostévé a karácsonyi sláger, ilyenkor nagyon sokan döntenek úgy, hogy lecserélik a régi képcsöves monstrumot (esetleg a régebben vásárolt kisebb lapostévét). A választék óriási, a divat minden évben más, de mire is érdemes igazán figyelni televízió vásárlásánál.

Csakis plazmát érdemes venni – állítja magabiztosan a sorozatfüggő. Az lcd-nél nincs jobb – replikázik a játékfüggő, és még azt is hozzáteszi, hogy ha van elég pénzünk, akkor ledeset vegyünk. Két teljesen különböző állítás, de mégis mindkettőnek igaza van. Hogyan lehetséges ez?

Valamennyi megkérdezett műszaki áruház azt mondja, hogy az idén is a lapostévé a karácsonyi sláger, ezt mondták tavaly is, ezt mondták tavaly előtt is. Az idén annyiban még bonyolultabb a helyzet, hogy az eddigi hagyományos plazma vs lcd vita két új szereplővel bővül, a leddel és a 3d-vel. Több száz tévé közül lehet választani, könnyen elveszhetünk a részletekben, ha nem figyelünk oda. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani.

A legelső kérdés, amit el kell dönteni, hogy lcd- vagy plazmatévét vegyünk. Erre egyszerűbb a válasz, mint gondolnánk és nem is kell nagyon mélyen belemenni műszaki kérdésekbe. Azt kell végiggondolni, hogy mire szeretnénk használni, a két technológia ugyanis elég jól körülhatárol bizonyos használati formákat.

A plazmatévé

A plazmatévé előnye a nagyon széles látószög, vagyis oldalról nézve is megtartja a színeket. Jó színhűség, ami azt jelenti, hogy természetesebbek a színek az lcd-nél, illetve nincs bevilágítás. A plazma nagyon jó gyors mozgások megjelenítésére, így ha akciófilmeket és sportműsorokat szeretünk nézni, akkor ez a jó választás.

Hátránya, hogy nem jó neki a világos környezet, mert napfényben sokkal fakóbbak a színek. A plazmatévéknél gyakori probléma, hogy hiába a 400-600 Hz-es frissítési frekvencia, a felhasználók egy része vibrálónak látja a képet. Olcsóbb tévéknél 400 Hz-es a frissítés, középkategóriában már 600 Hz-es, érdemes ez utóbbit választani, ha nem akarunk vibráló képet, bár vannak olyanok, akiknél így is vibrál. Ki kell próbálni előtte.

DSCF0174

Probléma lehet még a beégés, mivel a képet folyamatos plazmakisülésekkel állítja elő, beéghet a kép. De ez a mai plazmatévéknél már sokkal ritkább, mint a korábbi modelleknél. Végül pedig a plazmatévék még mindig többet fogyasztanak, nagyjából 20-25 százalékkal.

Az lcd-televíziók

Az lcd-tévék nagy előnye, hogy a nagy fényereje miatt nem szükséges besötétíteni nappal, napfénynél is jól látható a kép. Lcd-tévék kisebb méretekben is kaphatók, plazmatévét csak 82 centis mérettől felfelé találhatunk, nagyobb előny lehet az lcd-televíziók jobb felbontása, azonos ár mellett.

Hátránya, hogy a gyors mozgások a plazmatévékhez képest valamennyire biztosan elmosódnak, főleg az alacsonyabb frekvenciájú tévéknél. Szakértők játékkonzoloknál is az lcd-tévét ajánlják, mert folyamatosabb képet ad a játékban, mint a plazmatévé. Az lcd-knél rosszabb a betekintési szög, változik a fényerő, és a színösszetétel ha oldalról nézzük a tévét.

Mire nem érdemes figyelni

A gyártók szeretik hangsúlyozni a kontrasztarányt. Ez az érték megadja a képernyő legvilágosabb és a legsötétebb pontja közötti fényerőeltérést. A megadott szám azonban az lcd-tévéknél nem a statikus kontrasztarányt jelenti, hanem a dinamikus kontraszt arányt adják meg. Ezt úgy értik el, hogy ha a kép nagy része sötét, akkor visszaveszik az lcd háttérvilágítását, világosabb részeknél pedig erősítik. Azért nem érdemes ezt figyelni, mert a ma kapható televíziók túlnyomó többsége – ha nem az összes – már megfelelő kontrasztaránnyal rendelkezik.

A felbontásra sem érdemes sok szót vesztegetni, hd ready készüléket egyszerűen nem érdemes venni, hiába olcsóbbak, mint full hd-s társaik – televíziót nem egy-két évre veszünk. Egyrészt a digitális műsorszórással egyre több lesz a hd-adás, másrészt ha blurayfilmeket szeretnénk nézni majd néhány év múlva, akkor igencsak bánhatjuk, hogy 20-30 ezer forinttal olcsóbb, de csak 1024x720 pixeles felbontású tévét vettük meg.

Itthon is nagyon sok olyan tévét árulnak, mellyel tudunk csatlakozni az internetre. De az online szolgáltatások itthon még nem annyira jók, hogy érdemes legyen. Persze YouTube-ot tudunk nézegetni, de kevesen ülnek le esténként a tévé elé, hogy a munkahelyen már látott YouTube-videókat megnézzék. Itthon azonban még hiányoznak az igazi online tartalmak, mint a Netflix, a Hulu vagy az Amazon filmkölcsönző szolgáltatása.

Kérdéses, hogy kell-e az usb-n elérhető beépített médiaplayer. Szerintünk jól hangzik, de felesleges. Ezek a médialejátszók általában csak kevés formátumot tudnak lejátszani, nagyobb merevlemezeket nem is lehet csatlakoztatni, csak legfeljebb 8-16GB-os pendrive-okat, ráadásul a mostanában legelterjedtebb mkv formátummal is gondjai vannak. Egy nagyon jól használható mulitmédia-lejátszó már 20 ezer forint alatt is megvásárolható, mely feliratokat is kezel, nagyon sokféle formátumot lejátszik és hálózatba is köthető.

TRDV820527

És akkor a led és 3D. Ha már eljutottunk odáig, hogy lcd-tévét vásárolunk, felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e ledes tévét venni. A ledes tévék egyelőre még csak a legfelsőbb kategóriában találhatók meg itthon, így keveseknél jöhet szóba. Általában dizájnosabb, vékonyabb tévékről van szó, szebb színekkel. A válaszunk erre, hogy üljünk le a tévé elé, és ha jobban tetszik, akkor vegyük azt. Akkora különbség ebben a kategóriában már nincs a tévék között.

A 3D-ről és a térnyeréséről írtunk korábban, akkor azt mondtuk, hogy a technológia itt van, a gyártók felkészültek, de a tartalom még hiányzik. Annyit még érdemes hozzátenni, hogy a 3D tévék 2D-ben is kiválóak, egyszerűen azért, mert drágább és jobb minőségű paneleket használnak a gyártáshoz. Egyes modelleknél a normál tv adást is át lehet alakítani 3D-vé. ez eleinte még új lesz és sokat használjuk, de ahogy hozzászokunk, egyre ritkábban fogjuk átalakítani az adásokat és csak a valódi 3D filmeket fogjuk szemüveggel nézni.

Amire figyeljünk

A fentieknél sokkal fontosabb, hogy milyen csatlakozók vannak a televíziókban, és az is nagyon fontos, hogy ezek hogy helyezkednek el. Fontos ugye az RCA-csatlakozó, de ez mindegyiken van, mindenképpen kell legalább 1 SCART-csatlakozó, de az sem baj ha több van. De nagyfelbontású tévéknél a hdmi-csatlakozó a legfontosabb, hiszen hdmi-bemenet található a bluray-lejátszókon, set top boxokon, laptopokon, játékkonzolokon és a legújabb fényképezőgépeken, videókamerákon – könnyű belátni, hogy nem egyet fogunk rácsatlakoztani a tévére.

Az olcsóbb tévéken csak két hdmi-bemenet van, ez kevés, legalább három legyen rajta. Az elhelyezkedésnél kényelmes, ha nem mindegyik hátul van, hanem oldalt is tudunk csatlakoztatni készülékeket a tévéhez, a fülhallgató-kimenetnél pedig nem jó, ha hátul van a jack-dugó. Ha a tévét a falra szerelik, akkor nagyon zavaró, ha hátul vannak a csatlakozók.

hdi-3d-laser-tv

Egy praktikus tanács a végére. Mindenkinek mások a preferenciái, más az ízlése, így a szakemberek is azt mondják, hogy ki kell próbálni. Márkaboltokban érdemes kipróbálni, mert ott a beállításokon is lehet változtatni. Sőt, nyugodtan vigyünk magunkkal egy olyan dvd-t, amit jól ismerünk és próbáljuk ki a készüléken, hogy tetszenek-e a látottak. Nagy láncokban ezt nem tehetjük meg és ott a színeket sem érdemes összehasonlítani egymással, mert mindegyik túl élénkre van állítva, olyanra, ahogyan otthon nem használnánk.

Rovatok